Države pozvane na oprez
17

Kambodža: Preminula djevojčica zaražena ptičijom gripom, zabrinuti WHO procjenjuje globalni rizik

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) su zabrinuti zbog toga što su u Kambodži dvije osobe zaražene ptičijom gripom (H5N1), a obje osobe su iz iste porodice.

Sylvie Briand iz WHO-a je izjavila da WHO preispituje globalnu procjenu rizika od ove gripe usljed pojave zaraze među ljudima u Kambodži. U WHO-u su ranije ovaj mjesec procijenili da je rizik mali.

Kambodžanske vlasti su danas prijavile smrt 11-godišnjakinje koja je bile zaražena ptičijom gripom. Testirano je 12 osoba s kojima je djevojčica bila u kontaktu. Njen otac je imao simptome zaraze te je utvrđeno da i on ima ptičiju gripu.

"Globalna situacija s H5N1 je zabrinjavajuća s obzirom na širenje virusa među pticama i sve veći broj slučajeva zaraze među sisarima, što se odnosi i na ljude. WHO ozbiljno shvata rizik od ovog virusa i poziva sve države na pojačanu budnost", ukazala je Briand.

Prema njenim riječima, još nije jasno da li se desio prijenos virusa sa čovjeka na čovjeka ili su životinje zarazile obje osobe. Novi soj ptičije gripe, obilježen kao 2.3.4.4b, pojavio se 2020. te je uzrokovao uginuće velikog broja ptica. Tada su zaraženi i pojedini sisari, što je izazvalo globalnu zabrinutost.

U WHO su napomenuli da su dostupni antivirusni lijekovi i 20 odobrenih vakcina. No, te vakcine bi se trebale prilagoditi novom soju, prenosi agencija Reuters.