Svijet
0

Kambodža: Khieu Samphan previše bolestan da mu se sudi

FENA
Sedamdesetšestogodišnji bivši šef države Crvenih Kmera, koji je optužen za ratne zločine i čeka suđenje, imao je moždani udar i jedva može govoriti, izjavio je u srijedu njegov advokat.

Khieu Samphan hitno je prebačen iz zatvorske ćelije u bolnicu 21. maja s visokim krvnim pritiskom. Otada se njegovo stanje pogoršalo, izjavio je advokat Say Bory, koji ga brani pred tribunalom za genocid uspostavljenom uz podršku UN-a i koji treba početi s radom u ovoj godini.

Advokat je izjavio kako vjeruje da je Khieu Samphan pretrpio drugi moždani udar nakon prvog u novembru, iako liječnici nisu objavili dijagnozu.

"Lijeva strana njegovog tijela skoro je potpuno paralizirana", izjavio je Say Bory za Associated Press.

Sudski glasnogovornik i ljiječnici Khieu Samphana nisu bili odmah dostupni radi komentara.

Dugo je odgađan početak rada tribunala koji treba zadovoljiti pravdu za zločine koje su počinili Crveni Kmeri dok su vladali Kambodžom u periodu 1975.-1979. godine. Režim se okrivljuje za smrt 1,7 miliona ljudi koji su umrli od gladi, bolesti, pretjeranog rada ili su pogubljeni.

Khieu Samphan je među pet osumnjičenih kojima će se suditi zbog njihove navodne uloge u brutalnim postupcima režima. On je optužen za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Svih pet optuženika su stari i bolesni, pa mnogi strahuju da bi ostarjeli osumnjičenici mogli umrijeti prije nego što ikada i vide sudnicu.