Svijet
0

Kambodža: Cijelo selo inficirano HIV-om

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kambodžanski premijer Hun Sen je pozvao u četvrtak na "pedantnu" istragu nakon masovne infekcije HIV-om u jednom selu koje je posjetila Svjetska zdravstvena organizacija.

Kod više od stotinu osoba iz istog sela, među kojima su starci i djeca, nakon testiranja je utvrđeno da su pozitivni na HIV. Testirano je 800 stanovnika sela.

"Pozivam da se uradi precizna istraga", rekao je jedan kambodžanski zvaničnik.

Ekipe kambodžanskog ministarstva zdravlja, WHO-a i ONUSIDA-e su na licu mjesta ove sedmice da bi ponudili besplatne testove.

"Pozivam sve ljude da ostanu mirni i ne slušaju glasine. Moramo poštovati intimnost porodica koje su pogođene virusom i uvjeravamo vas da one nisu stigmatizirane", rekao je ministar zdravlja Mam Bunheng.

Istražena je upotreba inficiranih igala, saopćile su sanitarne vlasti u zemlji. Lokalni mediji tvrde da su jednog ljekara bez dozvole za obavljanje prakse saslušali istražitelji, na osnovu optužbi stanovnika sela.

Posljednjih dana stotine ljudi se u panici iz ovog sela u pokrajini Battambang uputilo u medicinski centar regije da se radi testiranje.

Sve je započelo kada 74-godišnji seljanin bio HIV pozitivan, a zatim i njegovi unuka i zet.