Uoči nove dužnosti
81

Kamala Harris zvanično podnijela ostavku na mjesto senatorice u Kaliforniji

A. B.
Harris je poslala pismo ostavke guverneru Kalifornije, Foto: Shutterstock
Harris je poslala pismo ostavke guverneru Kalifornije, Foto: Shutterstock
Kamala Harris koja će za koji dan prisegnuti za obavljanjem nove funkcije potpredsjednice SAD-a, zvanično je dala ostavku na mjesto senatorice u Kaliforniji sa čijim je odlaskom Kongres ostao bez senatorica Afroamerikanki.

"Ovo nije zbogom. Iako podnosim ostavku, uskoro ću dati zakletvu koja će mi omogućiti da predsjedavam Senatom. Kao što je jednom naglasio nekadašnji potpredsjednik SAD-a Walter Mondale, 'potpredsjedništvo je jedina kancelarija u našoj vladi koja ima izvršnu i zakonodavnu vlast'. Odgovornost je veća jer u Senatu imamo podjednak broj demokrata i republikanaca", napisala je Harris u uvodniku u San Francisco Chronicle.

Harris je danas guverneru Kalifornije Gavinu Newsomu poslala svoje pismo ostavke na mjesto senatorice na kojem je provela četiri godine.

"Dragi guverneru Newsom, ovim putem podnosim ostavku na mjestu senatorice države Kalifornije, koja stupa na snagu 18. januara 2021. godine. Dok preuzimam svoje dužnosti potpredsjednice SAD-a, željela bih zahvaliti narodu Kalifornije što su mi pružili tu čast da im služim u američkom Senatu u protekle četiri godine", napisala je Harris.

Kasnije je objavila i video u kojem se još jednom zahvalila stanovnicima Kalifornije gdje je uglavnom ponovila iste stvari koje je navela i u pismu ostavke.

"Naravno, ne opraštam se od vas. Sada se samo pozdravljam s vama kao vaša potpredsjednica, ali čast mi je što sam imala priliku predstavljati Kaliforniju, moje mjesto rođenja", kazala je, između ostalog.

Harris će, kada položi zakletvu, postati prva žena na funkciji potpredsjednice, ali ujedino i prva osoba afroameričkog i azijskog porijekla na toj visokoj funkciji, piše CNN.