Erdoganov glasnogovornik
121

Kalin: Dodjeljivanjem Nobelove nagrade Peteru Handkeu ohrabrujete nove genocide

M. N.
Foto: TRT
Foto: TRT
Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin, pozvao je Švedsku akademiju da povuče odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu nazvavši ovu odluku sramnom.

"U ponedjeljak će Nobelova nagrada biti dodijeljena Peteru Handkeu koji podržava Slobodana Miloševića i negira genocid nad Bošnjacima. Ova sramna odluka mora biti povučena", rekao je Kalin, prenosi turski medij Yeni Safak.

Upozorio je kako će ova nagrada u njegovim rukama služiti kao ohrabrenje za nove genocide i upitao: "Kako možete nagraditi nekoga bez moralne svijesti i osjećaja srama?!".

Handkeu je Nobelova nagrada dodijeljena za utjecajan rad koji je lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskoga iskustva. Ova oktobarska objava Akademije izazvala je i proteste srebreničkih majki i preživjelih žrtava genocida.

Turski list podsjeća kako je Handke poznat kao veliki pristalica bivšeg srbijanskog lidera Slobodana Miloševića koji je umro 2006. godine dok mu se sudilo za ratne zločine i genocid.

"'Ustanite ako podržavate Srbe', napisao je Handke u tekstu koji je obavljen tokom rata. Tvrdio je da su se muslimani u Sarajevu sami ubijali i okrivljavali Srbe i isticao kako nikada neće povjerovati da su Srbi počinili genocid u Srebrenici. Handke je posjetio Miloševića u zatvoru i pokušavao svjedočiti u njegovu korist. 'Ovdje sam za Jugoslaviju, za Srbiju, za Slobodana Miloševića', rekao je na njegovoj sahrani 2006. godine", podsjeća Yeni Safak.

Handke će osim priznanja dobiti i 952.000 američkih dolara.