{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kaliforniju sinoć pogodio zemljotres

S
10.1.2010. u 08:07
0
2
Kaliforniju sinoć pogodio zemljotres
0
Kaliforniju sinoć pogodio zemljotres
Zemljotres jačine 6,5 stepeni Rihterove skale pogodio je sinoć sjeverni dio Kalifornije, tresući zgrade, ostavljajući bez struje neke lokalne priobalne zajednice i nanoseći uglavnom manju materijalnu štetu, izvještava AP. Epicentar ovog moćog zemljotresa bio je u blizini grada Ferndalea.
Vlasti grada Eureke su objavile kako nema većih šteta niti teže povrijeđenih ljudi, te da su radi uglavnom o minornim posjekotinama kod starijih od razbijenog stakla.

Okrug Humboldt u Kaliforniji pretrpio je nestanak struje za 25.000 ljudi dok je dodatnih 10.000 bez struje ostalo pet sati nakon zemljotresa.

Američka služba za geološka istraživanja je objavila da postoji šansa od 5 do 10 posto da se tokom naredne sedmice u istom regionu desi još jedan zemljotres slične ili veće magnitude.

Također, 78 posto je šansi da će se jak i potencijalno opasan propratni drugi val zemljotresa desiti u istom vremenskom periodu, što je procjena zasnovana na statističkim posmatranjima prošlih zemljotresa u Kaliforniji.

Kalifornija je jedno od seizmički najaktivnijih područja na svijetu koje godišnje pogodi 10.000 potresa različite magnitude, ali su oni uglavnom premali da se osjete.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: