Kaliforniju sinoć pogodio zemljotres

S
Sarajevo-x.com
10.1.2010. u 08:07
0
2
Kaliforniju sinoć pogodio zemljotres
0
Kaliforniju sinoć pogodio zemljotres
Zemljotres jačine 6,5 stepeni Rihterove skale pogodio je sinoć sjeverni dio Kalifornije, tresući zgrade, ostavljajući bez struje neke lokalne priobalne zajednice i nanoseći uglavnom manju materijalnu štetu, izvještava AP. Epicentar ovog moćog zemljotresa bio je u blizini grada Ferndalea.
Vlasti grada Eureke su objavile kako nema većih šteta niti teže povrijeđenih ljudi, te da su radi uglavnom o minornim posjekotinama kod starijih od razbijenog stakla.

Okrug Humboldt u Kaliforniji pretrpio je nestanak struje za 25.000 ljudi dok je dodatnih 10.000 bez struje ostalo pet sati nakon zemljotresa.

Američka služba za geološka istraživanja je objavila da postoji šansa od 5 do 10 posto da se tokom naredne sedmice u istom regionu desi još jedan zemljotres slične ili veće magnitude.

Također, 78 posto je šansi da će se jak i potencijalno opasan propratni drugi val zemljotresa desiti u istom vremenskom periodu, što je procjena zasnovana na statističkim posmatranjima prošlih zemljotresa u Kaliforniji.

Kalifornija je jedno od seizmički najaktivnijih područja na svijetu koje godišnje pogodi 10.000 potresa različite magnitude, ali su oni uglavnom premali da se osjete.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: