Svijet
0

Kalifornija: Zbog oluje milioni ostali bez struje

Klix.ba
Snažna oluja zahvatila je sinoć centralnu i sjevernu Kaliforniju i prouzrokovala prekid struje za više od milion domaćistava i preduzeća, zatvaranje glavnih saobraćajnica i otkazivanje letova na nekoliko aerodroma.

Za sada nisu zabilježeni smrtni slučajevi niti ozbljnije povrede, saopćila je služba za vanredne situacije te američke države.

U San Francisku zbog vjetra je zatvoreno glavno šetalište Market strit, a za posjetioce je zatvoreno i ostrvo Alkatraz, bivši zatvor a sada nacionalni park.

Zabranjen je saobraćaj za velike kamione na mostu Golden gejt, gdje vjetar puše brzinom od 90 kilometara na sat.

Prema prognozama meteorologa, oluja bi mogla donijeti tokom vikenda snijeg debljine oko dva metra na višim mjestima Sijera Nevade, gdje se nalazi popularno turističko mjesto Lejk Taho.

Međutim, mnogi turistički centri u blizini Lejk Tahoa su zatvoreni zbog jakog vjetra, kao i dio glavnog puta koji povezuje sjevernu Kaliforniju i Nevadu, prenosi Tanjug.

Zbog obilnih padavina, najvećih u regionu od januara 2005, u južnoj Kaliforniji moguće su poplave i klizišta u oblastima gdje su u oktobru bijesnili požari, upozorava služba za vanredne situacije.

"Veoma je važno, pošto je toliko zemlje gorilo, da budemo spremni za klizišta", rekao je guverner Kalifornije Arnold Švarceneger.