Uništene 64 kuće
0

Kalifornija proglasila vanredno stanje zbog požara

FENA
Kalifornijski guverner Jerry Brown proglasio je vanredno stanje u tri okruga u sjevernoj Kaliforniji u srijedu nakon što su u požarima uništene 64 kuće.

Vatrogasci su poslani da ugase takozvani Ponderosa požar koji je spalio 24.000 hektara zemlje, prije nego što dosegne okolicu Minerala, zajednice s manje od 200 stanovnika, južno od nacionalnog vulkanskog parka Lassen, prenosi Reuters.

Vlasti su izdale upozorenja na evakuaciju za stanovnike Minerala dok je požar bjesnio pored autoputa 36, glavne rute za ulazak u grad.

Beth Glenn, koja kaže da je njena porodica vlasnik većine djelatnosti u malom Mineralu, rekla je da je grad preživio sličan požar u 1990-im, ali strahuje da bi Ponderosa mogao biti gori.

"Ne znam šta će se dogoditi večeras", rekla je Glenn (58), čiji motel i trgovinu u centru grada vatrogasci koriste za obavještavanja stanovnika.

Glenn kaže da su zbog požara otkazane rezervacije za motel tokom najprometnijeg mjeseca u godini i bila je prisiljena da gostima kaže da ne dolaze nakon što je došlo do prekida snabdijevanja električnom energijom koji je trajao pet dana.