Svijet
0

Kakvo Vijeće sigurnosti treba Ujedinjenim narodima?

FENA
Na kraju ove godine Kofi Annan napustit će dužnost glavnog sekretara Ujedinjenih naroda. On se tokom svog mandata zalagao za reformu svjetske organizacije, uključujući proširenje Vijeća sigurnosti.

Proširenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, čija je glavna funkcija održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, aktuelna je tema posljednjih mjeseci, navodi se u izvještaju Glasa Amerike.

Vijeće ima pet stalnih članica: Francusku, Rusiju, Kinu, Britaniju i Sjedinjene Države, te deset nestalnih članica koje na dvogodišnji mandat bira Generalna skupština.

Glavni sekretar Kofi Annan bio je snažan pristalica proširenja Vijeća sigurnosti, a s tim se slaže i bivši podsekretar svjetske organizacije Brian Urqhart: "Važno je da Vijeće reflektira svijet kakav je 2006. godine, a ne kakav je bio 1945., što je danas slučaj. No teško je postići suglasnost različitih kontinenata oko toga ko je 'njihova regionalna super sila', kao i oko niza drugih pitanja."

Carne Ross, bivši britanski diplomat u UN-u kaže da mnoge zemlje vide Vijeće sigurnosti kao pristrano zapadnim interesima: "Zbog toga, vjerujem da je autoritet Vijeća oslabljen. Kad ono usvoji rezolucije, šire članstvo UN-a manje je voljno provoditi te odluke. To nije dobro ni za koga, a naročito ne za Zapad. Vjerujem da je rašireno mišljenje da Vijeće sigurnosti treba biti reformirano i prošireno."

U svim raspravama o proširenju Vijeća sigurnosti postavlja se pitanje ko bi trebao postati član, a neki su u dilemi da je proširenje ispravna odluka.

Bivši savjetnik Kofija Annana Michael Doyle jedan je od njih. "Što ima više članova u odboru, to je teže donijeti odluku. Trebamo efikasno Vijeće sigurnosti, ne samo veće ili reprezentativnije. Neki se boje da brojnije Vijeće neće biti u mogućnosti donositi odluke. U brojnim krizama, poput Ruande ili Bosne i Hercegovine, trebali smo odgovorne odluke koje nisu bile poduzete."

Na samitu UN-a u septembru u New Yorku članice su razmatrale plan proširenja Vijeća sigurnosti s 15 na 24 članice, ali taj napor Kofija Annana nije bio uspješan. Svi poznavatelji prilika jedinstveni su u jednoj ocjeni – pitanje proširenja i reformiranja Vijeća sigurnosti neće biti riješeno uskoro.