Upitne brojne aktivnosti
6

Kakva je budućnost Wagnera u Africi: Rusi obećavaju kako se ništa neće promijeniti

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je šef Wagnera Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći krajem augusta, ono što su se mnogi zapitali jeste - šta će biti sa operacijama Wagnera u Africi.

Godinama unazad, Wagner obavlja niz vojnih i drugih aktivnosti u Africi, a operacija ove paravojne formacije najviše su zastupljene upravo u Centralnoafričkoj Republici (CAR).

"Od Prigožinovog pokušaja vojnog udara u junu pa onda i smrti u avionskoj nesreći dva mjeseca kasnije, Rusija je bila uključena u borbu da centralizira njegovo carstvo u Africi. Poslovi Wagnera na ovom kontinentu uključuju hiljade boraca i niz organizacija koje su zadužene za uspostavljanje tzv. meke moći Wagnera", navodi se.

Ruski dom kulture (Foto: CNN)
Ruski dom kulture (Foto: CNN)

Uprkos smrti Prigožina, Rusija je, prema pisanju CNN-a, uspjela konsolidovati operacije u Africi.

"Čini se kako Rusija konsoliduje Wagnerove aktivnosti u Centralnoafričkoj Republici i nastavlja da vrši svoj utjecaj. Čini se da poruka koju Moskva želi da prenese glasi: To je posao kao i svaki drugi", pojašnjavaju.

Ističu kako je ruska dominacija svuda vidljiva.

"U barovima, lokalno stanovništvo pije pivo i votku koje proizvodi kompanija povezana s Wagnerom. U međuvremenu, borbeni avioni koje je Rusija donirala ovoj državi često lete iznad gradova", navodi se.

Također, CNN se naročito osvrnuo na Ruski dom kulture koji je već nekoliko godina centar svih aktivnosti.

"Maison Russe je centar svih Wagnerovih aktivnosti u Centralnoafričkoj Republici. On je dom raznolikog spektra operacija povezanih s Wagnerovim poslovnim poduhvatima. Grupa ga koristi za prodaju zlata i dijamanata, ali tu se često zabavljaju i VIP osobe", rekla je za CNN Nathalia Dukhan, zvaničnica The Sentry organizacije.

Ono što se zna za djelovanje Wagnera u CAR-u jeste da plaćenici djeluju na ovom području najmanje od 2018. godine.

"Štite predsjednika i obučavaju regrute u vojsci. Wagnerove trupe borile su se protiv pobunjenik u građanskom ratu u državi. Osim toga, Wagner je osigurao niz izdašnih koncesija u zemlji za istraživanje dijamanata i zlata, a poslovi uveliko uključuju i drvnu industriju", stoji u analizi.

Kada je riječ o radu centra, lokalni mediji ističu kako je Ruski dom u CAR-u nedavno dobio novu direktoricu pod imenom Nafisa.

"Pristup Ruskom domu je izuzetno ograničen. Nijedan zapadni novinar nije dobio pristup, a zahtjeve CNN-a za snimanje u centru više puta su odbijani.. Kada je tim CNN-a posjetio lokaciju koristeći skrivenu kameru, predstavila se kao Nafisa Kirjanova. Koristeći naloge na društvenim mrežama i druge povezane profile, CNN je otkrio da ona također nosi drugo ime: Anfisa Aleksandrovna Kirjanova. YouTube kanal povezan s Kirjanovom otkriva da je prije devet mjeseci dijelila videorecenzije kozmetike. U biografiji objavljenoj na internetu, ona tvrdi da je radila kao prevodilac i da je pohađala Sorbonu u Parizu i Moskovski državni lingvistički univerzitet", ističe se.

Nafisa Kirjanova (Screenshot: CNN)
Nafisa Kirjanova (Screenshot: CNN)

Govoreći o Prigožinovoj posjeti i budućnosti Wagnera u CAR-u, Kirjanova je rekla da njegova smrt ništa ne znači za misiju Rusije u toj zemlji.  

"Da li se nešto mijenja ako, ne znam, predsjednik vaše zemlje umre? Da li to znači da vaša zemlja prestaje da postoji? Misija i dalje postoji", rekla je ona. 

Opisujući rad Wagnera u Africi, CNN ističe kako se plaćenici po Centralnoafričkoj Republici voze u kamionima koji su obojeni u zelenu ili boju pijeska.

"Kada ulaze u prodavnice ili hodaju ulicom, obično nose marame kojima prekrivaju lice. Tako nalaže Wagnerov protokol", naglašavaju.

Wagnerovci u prodavnici (Screenshot: CNN)
Wagnerovci u prodavnici (Screenshot: CNN)

Na kraju obilaska, CNN je imao priliku da razgovarao sa Fidelom Gouandjikom, savjetnikom predsjednika CAR-a Faustina Touadera. U razgovoru koji je vodio u majici na kojoj piše "Ja sam Wagner", savjetnik je rekao kako su Wagner i Prigožin značajno doprinijeli razvoju države.

"Bio mi je prijatelj, bio je moj najbolji prijatelj u centralnoj Africi. Rusi su nam dali mir. Veoma nam je drago što je Prigožin za kratko vrijeme otjerao pobunjenike ", rekao Fidele Gouandjika.

Uprkos smrti Prigožina, savjetnik ističe kako je razgovarao sa Putinom i da je dobio garancije kako se ništa neće promijeniti u odnosu Rusije prema ovoj afričkoj državi.

"Sve će biti kao jučer. Bit će bolje sutra i dan poslije. Tako da ne žalimo", zaključio je.