Južna Osetija
0

Kakojti: Moramo dokazati da smo nezavisni

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Južna Osetija mora dokazati svijetu da je postala nezavisna država i da je rusko priznavanje Južne Osetije ispravan korak, izjavio je u petak predsjednik te otcijepljene gruzijske autonomne oblasti Eduard Kakojti.

"To je naša odgovornost. Moramo dokazati da imamo sve državničke atribute i da je Južna Osetija čvrsta i da nema povratka", rekao je Kakojti radiju "Glas Rusije", na godišnjicu obilježavanja sukoba Gruzije i Rusije.

Južna Osetija mora učiniti sve što je u njenoj moći da osigura sigurnost u regiji, kazao je Kakojti, dodajući da to treba učiniti sa Rusijom i drugim zemljama koje imaju interese na Kavkazu i koje žele mirnu regiju.

Po njegovim riječima, narod Južne Osetije se još oporavlja od prošlogodišnje tragedije, a zahvalan je Rusiji ne toliko na materijalnoj podršci koliko na "spasu južnoosetijskog naroda".

Kakojti je istakao da zemlje koje snabdijevaju Gruziju oružjem moraju da dijele odgovornost za žrtve u Južnoj Osetiji, prenijela je agencija Itar-Tass.

"Gruzija je veoma brzo obnovila svoj vojni potencijal. Zemlje koje su je snabdijevale oružjem nisu izvukle ozbiljne pouke iz događaja u augustu prošle godine. Oni su od Gruzije napravili jednu od najmilitariziranijih država na svijetu", ocijenio je Kakojti.

On je naglasio da će Gruzija učiniti sve da ignorira provokacije i spriječi novi sukob.

Istovremeno, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin je rekao da izvještaj Human Rights Watcha" o Gruziji ukazuje na "alarmantnu demokratsku situaciju u toj zemlji".

Rusija pomno prati političku situaciju u Gruziji, naveo je Karasin, izrazivši nadu da će međudržavni odnosi biti naposljetku normalizirani i vraćeni na nivo prijateljstva i dobrosusjedstva.

Sukob Gruzije i Rusije izbio je prošle godine kada su gruzijske snage pokušale da preuzmu kontrolu nad otcijepljenom gruzijskom autonomnom oblašću Južnom Osetijom, koja se izdvojila iz Gruzije poslije raspada bivšeg Sovjetskog saveza.

Rusija je odgovorila tako što je poslala svoje trupe u Južnu Osetiju.