Iskustva Beča
11

Kako zabaviti djecu za vrijeme koronavirusa?

S.H.P.
Provesti većinu dana kod kuće i ograničiti socijalne kontakte veliki je izazov, pogotovo za djecu, porodice i mlade. Bečka organizacija za djecu i mlade WienXtra sastavila je bogat program i mnoštvo informacija na temu svakodnevnog boravka u kući.

Naime, organizacija na svojoj stranici nudi upute za rukotvorine, preporuke za knjige, radio igre i filmove, igre sa kartama i klikerima ili igre koje pospješuju motoriku djece.

Na portalu WienXtra se nalazi i popis linkova koji se tiču jednostavnih eksperimenata sa sastojcima dostupnim u svakom domaćinstvu.

Dječije kino "Cimenagic" u sklopu portala objavljuje memori igrice i križaljke uz različite filmove kako bi se i zajedničko gledanje filma moglo učiniti aktivnijim ili preoblikovati u veliku mozgalicu.

Tu su i preporuke kako organizovati vježbanje za djecu kod kuće. Kratki videi prikazuju maskotu Holli, koja vježba prema kretnjama različitih životinja.

Zajedno sa stranicom Jugendinfowien napravili su i vodič za mlade kako bi za vrijeme pandemije naučili razlikovati lažne vijesti od pouzdanih izvora informacija.