Najčišći grad u Evropi
76

Kako to radi Beč: Građani se pripremaju za veliko proljetno čišćenje

Klix.ba
Beč je jedan od najčistijih gradova u Evropi. Tome doprinose i građani. Naime, od 2006. godine u glavnom gradu Austrije mnogobrojne škole, vrtići, udruženja, ali i sami građani učestvuju u proljetnom čišćenju grada. Ove godine akcija čišćenja Beča traje od 25. aprila do 9. maja.

"Akcija se održava već četrnaesti put. Želimo kod građana stvoriti svijest o čistoći u gradu. Ono što ste nekada sami očistili, u budućnosti će na to bolje paziti", rekla je gradska ministrica za zaštitu životne sredine Ulli Sima.

"Svako ko je jednom pokušao očistiti travu od opušaka, shvatiti će koliko je to dosadan posao i sljedeći put će koristiti kantu sa pepeljarom. Pored toga želimo i da djeca i mladi postanu svjesni pravilnog odvajanja otpada. Nema izgovora. U čitavom gradu imamo 25.000 kanti za smeće", kaže Sima.

Prošle godine je preko 17.000 ljudi zajedno čistilo parkove, šetališta i igrališta. Od početka akcije je prikupljeno čak 320 tona smeća sa zapreminom od oko 3.200 kubnih metara.

Bečki odjel za upravljanje otpadom, čišćenje ulica i vozni park (MA 48) poziva i ove godine sve građane da učestvuju u proljetnoj akciji i stavlja svim dobrovoljcima reflektirajuće prsluke, rukavice i vreće za otpad na raspolaganje. Za akciju zajedničkog čišćenja građani se mogu online prijaviti, izabrati mjesto a MA 48 će se pobrinuti za uklanjanje punih vreća.