Simboli borbe
55

Kako su turski gradovi Gaziantep i Kahramanmaraš dobili svoje prefikse "herojski"

B. H.
Opsada Antepa, Alexander Samsonov
Opsada Antepa, Alexander Samsonov
Dva turska grada, Gaziantep i Kahramanmaraš, su trenutno u fokusu svjetske javnosti nakon razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju. Njihova originalna imena su bila Antep i Maraš, a iza dodanih prefiksa Gazi i Kahraman postoji zanimljiva priča.

Grad Gaziantep je u osmanskom periodu bio sjedište sandžaka Antep, pred sami kraj 19. stoljeća je imao 45 hiljada stanovnika. Nakon poraza Osmanskog carstva u Prvom svjetskom ratu grad su okupirale snage Velike Britanije, a zatim je 1919. godine na osnovu kolonijalne preraspodjele prebačen u ruke Francuza.

Građani tadašnjeg Antepa su se odlučili na pobunu i preuzimanje vlasti u vlastite ruke. Turske snage u gradu su u aprilu 1920. godine nakon kraćih borbi uspjele istjerati Francuze iz Antepa. No nakon toga Francuzi su počeli desetomjesečnu opsadu grada. Uprkos herojskom otporu, bez municije i hrane grad se nije mogao braniti te se u februraru 1921. godine predao francuskim trupama.

Pripadnici Turskog nacionalnog pokreta sa liderom Kemal Pašom
Pripadnici Turskog nacionalnog pokreta sa liderom Kemal Pašom

Nakon završetka rata i potpisivanja mira u Ankari, Francuska je vratila kompletnu regiju koja okružuje i grad Antep Turskoj. Zbog herojskog otpora i odlučnosti stanovnika Antepa, Velika narodna skupština Turske je nakon rata gradu Antep dodala prefiks Gazi, što znači heroj.

Kao i Gaziantep, tadašnji Maraš je bio sjedište istoimenog sandžaka u okviru Osmanskog carstva. Doživio je istu sudbinu nakon Prvog svjetskog rata. Prvo su ga okupirali Britanci a zatim Francuzi. Ipak malobrojne snage Turskog nacionalnog pokreta su u Bitci kod Maraša u februaru 1920. godine uspjele poraziti znatno snažniju Francusku vojsku. Poraz Francuza je odjeknuo Evropom te se o razlozima raspravljalo čak i u Britanskom parlamentu.

Turski borci pred bitku kod Maraša
Turski borci pred bitku kod Maraša

Okončanjem Maraš je 1925. godine dobio Orden turske Nezavisnosti, a u februaru 1973. godine odlukom Velika narodna skupština Turske dobio je prefiks Kahraman, što znači herojski, hrabri.