Meka diplomatija
6

Kako su pande postale simbol kineske diplomatije i odnosa sa Zapadom

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina ima dugu povijest poklanjanja pandi zoološkim vrtovima diljem svijeta, s praksom koja datira još iz 7. stoljeća.

Pande su neosporni kineski ponos i radost. One su simbol državnosti, na mnogo načina nacionalna opsesija. Ali oni su također dragocjeni diplomatski alati i, u Xi Jinpingovoj Kini, svojevrsni lakmus test za stanje međunarodnih odnosa.

U 2023. veliki broj kineskih pandi u inozemstvu i ugošćenih u stranim zoološkim vrtovima vratio se kući i nije zamijenjen. Kao znak toga koliko su odnosi sa Zapadom postali zategnuti, do kraja 2024. vjerojatno uopće neće biti pandi u SAD-u, UK-u ili Australiji, prvi put u pet desetljeća.

Kina ima dugu historiju darivanja svojih legendarnih medvjeda u inozemstvu, s dokazima da se ta praksa događala već u 7. stoljeću. U modernom dobu ti su darovi poprimili oblik zajmova, a Kina je poklonila svoje prve pande Americi 1972. nakon posjeta Pekingu tadašnjeg predsjednika Nixona i njegove supruge.

Ali princip je ostao isti: gesta povjerenja i alat meke moći oko kojeg bi se Kina mogla nakloniti i izgraditi utjecaj. Tokom godina, kineske su pande ugošćavane u zemljama diljem svijeta od SAD-a, UK-a, Njemačke i Francuske do Japana i Južne Koreje, ali nije jasno koliko bi se ova praksa još mogla nastaviti.

U pekinškom zoološkom vrtu uvijek ima gomile ljudi koji se okupljaju kako bi vidjeli pande. Neki su dugo putovali, dok drugi posjećuju više puta godišnje. Posebno se ističe jedan stanovnik ovog vrta čija priča objašnjava u kakav je ozbiljan diplomatski posao posuđivanje pandi postalo.

Pande u službi diplomata

Ya Ya ima 23 godine i veliki je miljenik obožavatelja. Trenutno nije prikazana javnosti, ali zoološki vrt objavljuje redovne video snimke koji pokazuju njezin napredak. Vratila se kući ranije ove godine s dugoročne posudbe u Americi, usred društvene i diplomatske oluje.

Nakon što su njene fotografije iz zoološkog vrta u Memphisu gdje je prikazana mršava s poderanim krznom postale viralne, ljutiti kineski korisnici društvenih mreža pozvali su da je se vrati, a optužbe da je Amerika maltretira brzo su se proširile.

Iako je zoološki vrt u Memphisu insistirao na tome da njezin izgled ovisi o genetskom oboljenju kože i iako su kineske vlasti kasnije rekle da se dobro postupalo s Ya Ya, cenzori nisu umanjili glasine i bile su dovoljne da utječu na javno mnijenje.

"Sve patnje koje je Ya Ya proživio u Americi učinile su da mi bude jako neugodno", kaže Shao Yanping, redoviti posjetitelj zoološkog vrta i bliski pratitelj Ya Yaine priče.

"Ne volim Ameriku. Način na koji su postupali s našim nacionalnim blagom čini da ih ne volim još više. Tamo su je zlostavljali. Vidite svojim očima. Samo reći 'nismo to zloupotrijebili' nije u redu."

Činjenica da se ovaj narativ pustio u javnost bila je pokazatelj sve zategnutijih odnosa. U to je vrijeme postignut mali napredak u rješavanju problema nakon incidenta špijunskog balona. Ali dok je Ya Ya postala simbol rastućih napetosti, mnoge druge pande također su povučene.

Odrasle pande Yang Guang i Tian Tian vratile su se kući iz zoološkog vrta u Edinburghu nakon 12 godina boravka, dok su tri pande napustile nacionalni zoološki vrt Smithsonian u Washingtonu u novembru nakon što im nije produžen najam.

Jedine pande koje su preostale u SAD-u su u Atlanti, a njihov najam također bi trebao isteći 2024. godine.

Do kraja sljedeće godine vjerojatno neće biti pandi u Sjedinjenim Američkim Državama prvi put u 50 godina.

"Imati takvu vrstu povezanosti s vanjskim svijetom stvarno je divno za Kinu i sjajno je za svijet da zna više o Kini." kaže profesor Robert Koepp, stručnjak za kinesko-američke odnose i direktor Azijsko-pacifičke geoekonomske i poslovne inicijative.

Objašnjava da, iako uklanjanje alata meke moći neće dugoročno poslužiti Kini, ono odražava njezinu novu tvrđu diplomatiju.

Novi pristup

"Dakle, prešli smo put od pandi do vukova, od umiljatosti do agresivnosti, a to ne znači da Kina ne bi trebala osjećati da ima pravo biti asertivna i brinuti se o vlastitim interesima kao što bi svaka zemlja trebala, ali to je način na koji je to krenulo, zapravo se ne zarađuje previše prijatelja izvan možda Rusije i Sjeverne Koreje."

Doista, Kina još uvijek šalje pande nekima i to je možda indikativno u čemu leži njezina lojalnost.

Rusija je jedan od nedavnih primatelja. Slike predsjednika Xija i predsjednika Putina kako zajedno blistaju u moskovskom zoološkom vrtu obišle ​​su svijet 2019., a Kina se od tada sve više približava svom sjevernom susjedu.

Moguće je da bi se pande mogle vratiti na Zapad. Xi Jinping je to nagovijestio na nedavnom samitu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u San Franciscu.

No, iako je taj samit ponudio ograničeno popuštanje napetosti, još uvijek postoji toliko toga što ih dijeli, a time i toliko toga što bi moglo blokirati svaki budući dogovor. Za sada, čini se, pande ostaju dragocjen adut u pregovaranju i simbol zategnutih odnosa.