Nisu roštiljali
58

Kako su izgledali protesti Francuza za 1. maj: Uništene radnje i nezapamćen sukob građana i policije

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Širom Francuske, a naročito u glavnom gradu Parizu, tokom 1. maja održani su veliki radnički protesti na kojima su građani još jednom iskazali nezadovoljstvo protiv penzionih reformi vlade koju podržava Emmanuel Macron.
Za razliku od nekih zemalja u kojima se 1. maj iskorištava za uživanje, Francuzi su i ovaj Dan rada proveli na ulicama. Više od 782.000 demonstranata okupilo se u Parizu i drugim gradovima kako bi izrazili nezadovoljstvo radom vlasti.

Dan nakon protesta, policija je još jednom saopćila službene podatke koji se tiču povrijeđenih na protestima te su naglasili kako je uhapšena 291 osoba dok je povrijeđeno 108 policajaca.

"Najintenzivnije žarište protesta bilo je u Nantesu gdje se okupilo 18.000 demonstranata. Građani su se pokušali obračunati sa policijom te su zapalili nekoliko luksuznih vozila na ulici", piše Le Monde.

Jedan od gradova u kojem je također bilo burno bio je i Angers gdje se okupilo više od 8.000 ljudi.

"U ovom gradu gradska vijećnica zaštićena je željeznim rešetkama. Trgovine i saobraćajni znakovi su potpuno uništeni", piše ovaj francuski list.

Povodom eskalacije nasilja oglasila se i desničarka Marine Le Pen koja je poručila kako su demonstranti prevršili mjeru kada je riječ o sukobljavanju s policijom.

"Više se ne suočavamo sa nasiljem, već sa pokušajima atentata na policiju. Što se tiče palikuća, oni trebaju biti izvedeni pred sud", poručila je Le Pen.