Svijet
0

Kako su američki Indijanci izgledali prije nego što su pali pod utjecaj Zapada

Klix.ba
Prije stotinu godina fotograf i etnolog Edward S. Curtis upustio se u veliku studiju o indijanskim narodima širom zapadnih krajeva Sjedinjenih Američkih Država.

Curtis je tokom 20 godina provodio vrijeme sa pripadnicima 80 različitih indijanskih plemena napravivši više od 40.000 fotografija, 10.000 snimaka i mnoštvo skica.

Njegovi izvanredni portreti prikazuju kako su američki urođenici izgledali prije nego što su potpali pod utjecaj zapadnog društva. Iako je Curtis često bio hvaljen zbog svog talenta, jedan od njegovih najvećih projekata naišao je na salvu kritika. Naime, Curtisu se zamjera da je podlegao stereotipima i da njegove fotografije Indijance prikazuju kao "plemenite divljake".

Nakon što je pune dvije decenije radio na ovom opsežnom projektu, Curtis je izdao 20 tomova knjige pod nazivom "Sjevernoamerički Indijanac".

Kako je riječ o jednom od najtemeljitijih antropoloških istraživanja čija je građa ogromna i nepresušna, svako malo se iz arhive vade nove fotografije i slažu novi katalozi. Tako je proteklih dana izdat još jedan koji je ponovno podsjetio na Curtisov fascinantni rad.