{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako smjestiti palestinske izbjeglice u Iraku

F
14.10.2008. u 17:52
0
0
Kako smjestiti palestinske izbjeglice u Iraku
0
Kako smjestiti palestinske izbjeglice u Iraku
Foto: Reuters
Za 3.000 palestinskih izbjeglica koje se već više od dvije godine nalaze u iračkoj pustinji hitno je potreban stambeni smještaj, saopćile su u utorak Ujedinjene nacije u pozivu državama da prime i pomognu ovim osobama.
Gotovo polovini od 2.943 palestinske izbjeglice, koje žive u dva kampa na iračko-sirijskoj granici, potrebna je hitna medicinska pomoć, dok mnogi od njih da će biti krivično gonjeni ako se vrate u Irak, saopćio je Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR).

"Uvjeti za život u kampovima na granici su izuzetno teški, opasni i nastavljaju se pogoršavati. Izbjeglice su suočene s visokim temperaturama i pješčanim olujama u kampovima u pustinji", saopćio je glasnogovornik UNHCR-a Ron Redmond na konferenciji za novinare.

UNHCR će u srijedu održati razgovore o mogućnostima za premještanje palestinskih izbjeglica, za koje, kako navodi, nije sigurno da se vrate u Irak, kao ni u susjedne države, prenio je Reuters.

Nekoliko stotina palestinskih izbjeglica razmješteno je proteklih godina iz kampova u Iraku u države među kojima su Brazil, Čile, Danska, Holandija, Island, Novi Zeland i Kanada.

Oko 30.000 palestinskih izbjeglica primljeno je u Irak prije angloameričke invazije 2003. godine.

Oni su se, nakon što je rat počeo, našli na meti napada i prijetnji, djelimično zbog podrške koju je zvanični Bagdad pružao Palestincima pod vladavinom Saddama Husseina.

Prema podacima UNHCR-a, manje od 15.000 Palestinaca još se nalazi u Iraku, navela je britanska agencija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: