Svijet
1

Kako se Egipat oporavlja nakon godina nemira

Klix.ba
Prihodi od turizma, koji je u Egiptu godinama bio jedna od najrazvijenijih grana privrede, drastično su pali, a protekla godina je označena kao "najgora u modernoj historiji“.
Foto: AFP
Foto: AFP

Tri godine političke nestabilnosti nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka dovele su do drastičnog pada prihoda i zatvaranja brojnih radnih mjesta.

Već u 2011. i 2012. godini turisti su izbjegavali Egipat nakon što je zemlja ušla u političku krizu. U novembru 2012. godine na ulice su izašle desetine hiljada građana.

Najveći udar hoteli su pretrpjeli prošle godine, kada su zapadne vlade objavile izvještaje o narodnim nemirima i izdale saopćenje kojim savjetuju svojim građanima da ne putuju u Egipat, nakon što je svrgnut predsjednik Mohamed Morsi.

Pojedina područja, koja su nekada vrvjela turistima, sada su postala "gradovi duhova“.

"U nekim gradovima skoro da nije bilo posjeta u septembru prošle godine“, izjavio je ministar turizma Hisham Zaazou.

Prema njegovim riječima u odnosu na 2010. godinu u kojoj je zabilježen rekordan broj posjeta (14,7 miliona), u 2013. godini Egipat je obišlo 9,5 miliona turista. Zarada je doslovno prepolovljena, sa 7,7 milijardi dolara pala je na 3,6 milijardi dolara.

"Strahovi potencijalnih posjetilaca su neopravdani. Ukoliko se osvrnete na protekle tri godine, većina gradova je bila sigurna. Oporavit ćemo se, ali ne uskoro“, rekao je Zaazou.

Kako u Egiptu nisu zabilježeni napadi na turiste, zvaničnici pozivaju na njihov povratak, podsjećajući na pozitivna iskustva brojnih posjetilaca u protekle tri godine.