Svijet
1

Kako se dronovi koriste za transport droge preko granice Meksiko-SAD

Klix.ba
Jedan dron (bespilotna letjelica na samoupravljanje) koji je nosio tri kilograma metamfetamina srušio se na parking ispred supermarketa u Meksiku, nedaleko od granice sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Jorge Morrua, glasnogovornik policijske stanice u Tijuani, je kazao kako se dron srušio u utorak u blizini meksičke granice sa Californijom, te kako je letjelica za sebe imala pričvršćenih šest paketa metamfetamina oblijepljenih tamnom samoljepljivom trakom.

Težina droge je bila najvjerovatnije uzrok pada drona, a još uvijek nije poznato odakle je dron doletio i gdje je tačno droga trebala biti transportovana.

Karteli su često prilično kreativni kada je riječ o metodama krijumčarenja droge, te ne čudi kako njihove taktike vremenom evoluiraju.

I iako ova situacija zvuči poput scene koja bi mogla biti snimljena za seriju Breaking Bad, ona nije fikcija, a ovo nije prvi put da je zabilježen pokušaj krijumčarenja droge uz pomoć drona.

Sudeći prema američkoj Agenciji za suzbijanje droga (DEA), organizacije za krijumčarenje droga dronove koriste još od 2011. godine, a DEA tvrdi da je u 2012. godini zabilježeno oko 150 pokušaja krijumčarenja kokaina i drugih vrsta droge na ovaj način.