U službi režima
97

Kako Ruska pravoslavna crkva vrbuje špijune preko parohija širom SAD-a

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski obavještajci pokušali su regrutirati špijune iz crkava u Sjedinjenim Američkim Državama, što je izazvalo reakciju Saveznog istražnog biroa (FBI).

FBI je upozorio parohije ruskih i grčkih pravoslavnih crkava o mogućim ruskim nastojanjima da iskoriste crkve za regrutacije. Osumnjičeni ruski agent navodno je spremao ucjenjivati ​​članove crkve.

Ruski ogranak pravoslavne crkve javno je podržao invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, što je izazvalo trvenja među parohijama širom svijeta.

Lider Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, također je izazvao kontroverze oko veza s Putinom, između ostalog i zbog svoje propovjedi koje je pozvala regrutirane trupe da "hrabro idu ispuniti svoju vojnu dužnost".

Andrej Soldatov i Irina Borogan, ruski istraživački novinari koji su desetljećima pratili sigurnosni sektor, napisali su u listu Foreign Affairs da su pregledali dokumente FBI-a koji identificiraju i ističu aktivnosti višeg člana odjela za vanjske poslove Ruske pravoslavne crkve, koji FBI sumnja da ima veze s ruskim obavještajnim službama.

"Upozorenje FBI-a sugerira da bi crkva mogla biti još više povezana s Putinovim režimom nego što mnogi promatrači sumnjaju, s potencijalno važnim implikacijama na utjecaj Kremlja u inostranstvu", napisali su.

Dokumenti identificiraju i ističu aktivnosti višeg člana odjela za vanjske poslove Ruske pravoslavne crkve za kojeg FBI sumnja da ima veze s ruskom obavještajnom službom.

U upozorenju FBI-a, piše Foreign Affairs, navodi se da postoji razlog za sumnju da je visoki dužnosnik Odjela za vanjske odnose Ruske crkve, koji je nedavno putovao u Ameriku, "ruski obavještajac".

Njegov cilj u SAD-u, prema istraživanju, bio je regrutirati svećenstvo iz Ruske pravoslavne crkve i drugih pravoslavnih crkava. Dužnosnika su navodno zaustavili i pretražili službenici američke carine i granične službe kada je stigao u SAD 2021. godine.

Rečeno je da je u posjedu dokumenata koji se odnose na rusku vanjsku obavještajnu službu i njezinu vojnu obavještajnu agenciju.

Službenik je navodno imao dosjee o članovima crkve i koristio bi ih da ih ucjenjuje da rade za Kremlj.

Prema saopćenju FBI-a, ruski državljanin također je držao datoteke povezane s procesom vrbovanja agenta, kao i dosjee o crkvenim zaposlenicima, uključujući detaljne biografske podatke o njima i članovima njihovih porodica, informacije za koje zviždač sugerira da su korištene za ucjenjivanje crkvene zaposlenike u sudjelovanje u špijunskim operacijama.

Soldatov se prošle sedmice pojavio na CNN-u kako bi govorio o svojim saznanjima o vezama Kremlja s Pravoslavnom crkvom u SAD-u.

Rekao je voditeljici Erin Burnett da ne samo da su moskovske agencije "našle način da iskoriste crkvu, nego crkva očito nije imala ništa protiv da bude korištena.

Na pitanje o veličini ruske obavještajne mreže u američkim pravoslavnim crkvama, Soldatov je rekao da je "to velika platforma jer Ruska pravoslavna crkva ima vrlo dobru prisutnost u SAD-u i zapravo postaje sve veća".

Prema usreligioncensus.org, od 2020. godine u SAD-u postoji više od 2.000 pravoslavnih parohija.