Terete ih za ekstremizam
19

Kako Putinov režim optužuje protukandidate: Za saveznicu opozicije devet godina zatvora

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poznato je da su ruske vlasti pod optužbom za ekstremizam u zatvor smjestile glavnog protukandidata Vladimira Putina - Alekseja Navalnog, a sada je i Ksenija Fadejeva, saveznica opozicije, osuđena na devet godina zatvora.

Ksenija Fadejeva, saveznica zatvorenog ruskog opozicionog lidera, osuđena je danas na sibirskom sudu na devet godina zatvora zbog navodnih ekstremističkih aktivnosti.

Fadejeva je bivša šefica lokalnog štaba Navalnog u gradu Tomsku, gdje je bila i članica gradskog vijeća. U petak je osuđena na 9 godina zatvora i novčanu kaznu od 5.000 evra. Sud ju je teretio za navodne aktivnosti u ekstremističkoj organizaciji dok je obavljala službenu funkciju, navodi Mediazona.

Fadejeva je privedena u decembru 2021. godine, nakon što je moskovski sud proglasio političku grupu Navalnog, Fondaciju za borbu protiv korupcije "ekstremističkom" političkom mrežom i zabranio sve njihove aktivnosti u junu 2021. godine. U januaru 2022. Fadejeva je stavljena na rusku listu terorista.

"Ksenija nije počinila nikakav zločin, ona je hrabar političar koji se bori protiv Putinovog korumpiranog režima. Ona mora biti slobodna", rekla je Navalnijeva fondacija za borbu protiv korupcije prošle sedmice, prenio je i Politico.

Putinovi protukandidati u pritvorima

Vladimir Putin je bio ruski lider posljednje 23 godine. Godine 2020. izmijenio je ustav kako bi mu se omogućilo da ostane na vlasti do 2036. godine, zbog čega bi potencijalno mogao vladati duže od Josifa Staljina.

S obzirom na to da se rat u Ukrajini koristi za zatvaranje ili ušutkivanje neistomišljenika i protivnika, male su šanse da će mu iko stati na put u tome da osigura još šest godina vlasti na martovskim izborima.

Inače, njegov dugogodišnji neprijatelj Aleksej Navaljni služi 19-godišnju kaznu u strogoj kaznenoj koloniji. Drugi potencijalni protukandidat, ukrajinski ratni veteran Igor Girkin, najavio je svoju namjeru da se kandiduje, ali je i on zatvoren, na neodređeno vrijeme.