Svijet
0

Kako provesti Ramazan u svemiru?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Klečanje, uzimanje abdesta, okretanje prema Meki i cjelodnevni post mogu biti veliki problem - kada niste na Zemlji. Malezijski doktor koji će posljednje dane Ramazana provesti u svemiru, morao je post, molitvu i druge islamske vjerske običaje prilagoditi situaciji. Putujući velikom brzinom u orbiti Zemlje, Sheikh Muszaphar Shukor, iskusit će ono što će malo ko moći - prakticirati islam u svemiru.

Malezijski doktor Sheikh Muszaphar Shukor provest će zadnji dan Ramazana u svemiru, tačnije u orbiti Zemlje, izvijestio je Reuters u četvrtak. Shukor je u svemir otputaovao u srijedu iz Kazahstana zajedno s dvojicom kolega - Amerikancem i Rusom.

Zanimljivo u ovoj priči jeste što je Shukor musliman i svoje vjerske običaje mora prilagoditi situaciji u svemiru, gdje će ostati oko 10 dana.

Put do stanice u svemiru trajat će dva dana što se podudara sa zadnja dva dana Ramazana pa post, molitva i vjerski običaji neće biti moguće obavljati kao na Zemlji - iako je Shukor izjavio kako neće posustati.

"Nisam siguran kako će sve izgledati, ali kada se budem vratio na Zemlju, svoje ću iskustvo podijeliti sa muslimanima iz cijelog svijeta. Na kraju, islam je način života pa mislim da neću imati previše poteškoća u prakticiranju", izjavio je malezijski doktor Shukor.

Hrana koju je doktor ponio u svemir je vakumirana i pripremljena specijalno za iftar. Ipak, klečanje, uzimanje abdesta, okretanje prema Meki i cjelodnevni post mogu biti veliki problem - kada niste na Zemlji.

Letjelica obiđe Zemlju 16 puta na dan što znači da bi se po pravilu Shukor morao moliti ne pet već 80 puta u 24 sata. Također, gotovo je nemoguće da se okrene direktno prema Meki zbog konstantnog kretanja letjelice i to pri velikoj brzini.

Uzimanje abdesta, odnosno pranje tijela, u letjelici gdje je voda dragocjena može postati problem pa je 150 malezijskih naučnika, vjerskih učitelja i astronauta danima razmišljalo kako omogućiti prakticiranje islamskih vjerskih dužnosti u svemiru.

Razmišljanje je rezultiralo knjižicom od 18 strana pod nazivom "Vodič za muslimanske astronaute". Prema vodiču, Shukor će moći odreći se posta tokom boravka u svemiru te ga nadoknaditi po povratku, a molitvu može obaviti okrenut prema bilo kojem dijelu Zemlje i to bez uzimanja abdesta.