{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako prehraniti čovječanstvo 2050. godine?

F
13.10.2009. u 12:00
0
1
Kako prehraniti čovječanstvo 2050. godine?
0
Kako prehraniti čovječanstvo 2050. godine?
Foto: Reuters
Agencija Ujedinjenih nacija za hranu procjenjuje da će u zemljama u razvoju u narednim decenijama ulaganja u poljoprivredu morati da se povećaju za više od pet puta, kako bi se osiguralo dovoljno hrane za čovječanstvo 2050. godine.
Taj podatak je saopćen u Rimu, na početku dvodnevnog sastanka eksperata koje je okupila Organizacija za hranu i poljoprivredu, javio je u utorak BBC.

Stručnjaci procjenjuju da će 2050. godine broj ljudi na planeti porasti sa sadašnjih 6 milijardi i 700 miliona na 9 milijardi i 100 miliona i da će zbog toga proizvodnja hrane morati da se poveća za 70 posto.

Organizacija za hranu i poljoprivredu u saopćenju navodi da su prije svega u zemljama u razvoju neophodna veća ulaganja u proizvodnju hrane - u izgradnju sistema za navodnjavanje, moderne poljoprivredne mašine i u izgradnju puteva i edukaciju poljoprivrednika.

- Izazov nije samo da se poveća globalna proizvodnja hrane u budućnosti, nego da se poveća tamo gdje je to najpotrebnije, rekao je generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Jacques Diuf.

On je takođe ukazao da će proizvodnju hrane u budućnosti u većoj mjeri ugrožavati globalno otopljavanje jer ono povećati učestalost ekstremnih vremenskih uslova, kao što su poplave i suše.

- Zbog globalnog otopljavanja proizvodnja hrane u Aziji bi mogla da opadne za 21 posto a u Africi za 30 posto, upozorio je Diuf, javio je BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: