{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako prehraniti čovječanstvo 2050. godine?

F
13.10.2009. u 12:00
0
1
Kako prehraniti čovječanstvo 2050. godine?
0
Kako prehraniti čovječanstvo 2050. godine?
Foto: Reuters
Agencija Ujedinjenih nacija za hranu procjenjuje da će u zemljama u razvoju u narednim decenijama ulaganja u poljoprivredu morati da se povećaju za više od pet puta, kako bi se osiguralo dovoljno hrane za čovječanstvo 2050. godine.
Taj podatak je saopćen u Rimu, na početku dvodnevnog sastanka eksperata koje je okupila Organizacija za hranu i poljoprivredu, javio je u utorak BBC.

Stručnjaci procjenjuju da će 2050. godine broj ljudi na planeti porasti sa sadašnjih 6 milijardi i 700 miliona na 9 milijardi i 100 miliona i da će zbog toga proizvodnja hrane morati da se poveća za 70 posto.

Organizacija za hranu i poljoprivredu u saopćenju navodi da su prije svega u zemljama u razvoju neophodna veća ulaganja u proizvodnju hrane - u izgradnju sistema za navodnjavanje, moderne poljoprivredne mašine i u izgradnju puteva i edukaciju poljoprivrednika.

- Izazov nije samo da se poveća globalna proizvodnja hrane u budućnosti, nego da se poveća tamo gdje je to najpotrebnije, rekao je generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Jacques Diuf.

On je takođe ukazao da će proizvodnju hrane u budućnosti u većoj mjeri ugrožavati globalno otopljavanje jer ono povećati učestalost ekstremnih vremenskih uslova, kao što su poplave i suše.

- Zbog globalnog otopljavanja proizvodnja hrane u Aziji bi mogla da opadne za 21 posto a u Africi za 30 posto, upozorio je Diuf, javio je BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: