Financial Times
0

Kako pomoći pakistansku demokratiju?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ubistvo guvernera pakistanske oblasti Pendžaba (Panjab) koga je u utorak ustrelio jedan od njegovih telohranitelja prvilači u četvrtak veliku pažnju britanskih listova.

Britanski dnevnici pokojnog Salmana Taseera opisuju kao jednog od glavnih branilaca sekularizma i demokratije u toj zemlji.

The Financial Times primjećuje da je ovo ubistvo objelodanilo sve dublji jaz između snaga sekularizma i islamskog fundamentalizma koji razdire pakistansko društvo.

List navodi da je, po svemu sudeći, motiv ubistva bilo Tasserovo protivljenje zakonu o bogohuljenju koji smrću kažnjava svaku kritiku islama. No, za ovakav prodor vjerskog ekstremizma Pakistan je dijelom i sam odgovoran, smatra Financial Times.

Umjesto da im stanu na put, pakistanske vlasti su posljednjih godina podržavale islamske borce videći u njima stratešku branu prema susjedu i neprijatelju Indiji. Takva samouništavajuća politika mora biti promijenjena ukoliko Pakistan želi da se razvija kao umjerena islamska demokratija.

A demokratija će zadobiti općenarodnu podršku samo ako se pokaže sposobnom da poboljša svakodnevni život ljudi, nastavlja londonski list.

Jedna trećina od 180 miliona Pakistanaca živi u siromaštvu. Ta obespravljena grupa je plodno regrutno tlo za ekstremiste. Za vladu Pakistana, obnova ekonomije neophodna za izvlačenje miliona iz ralja siromaštva mora da bude prioritet baš kao što je to i borba protiv pobunjenika.

Financial Times vjeruje da prilagođavanje politike ne gine ni zapadnim saveznicima Islamabada. Pažnja Zapada je pretjerano bila usmjerena na sigurnosne prijetnje koje potiču iz Pakistana.

Skoro istovjetna pažnja mora biti posvećena i podupiranju krhke demokatije i ekonomskog razvoja ove posrćuće nuklearne države, zaključuje Financial Times.