Nove evropske ideje
0

Kako mlade učiniti mobilnijima?

Sarajevo-x.com
Evropska komisija pripremila je tzv. Zelenu knjigu kojom želi osmisliti što bolje programe prekograničnog obrazovanja mladih i njihovu veću mobilnost. Ovom zelenom knjigom Evropska komisija pokreće javne konsultacije o tome kako svi mladi u Evropi mogu imati šansu da uče i studiraju u inostranstvu.

Ima dosta refleksija u političkim i stručnim krugovima o koristima mobilnog učenja , npr. odlazak u inostranstvo radi stjecanja novih vještina, njegov potencijal da doprinese evropskim strategijama za edukaciju i kvalifikaciju. Jasan konsenzus je postignut u pogledu mobilnijih prilika koje se trebaju ponuditi mladima. Vijeće EU je u novembru 2008. godine zatražilo od komisije prijedlog politike za postizanje ambicioznog plana nuđenja prilika za mobilnost svim mladima .

Svrha ove zelene knjige je da otvori debatu sa akterima i širom javnosti, tražeći njihova gledišta o tome kako sadržajno ojačati prilike mladim ljudima da imaju šansu iskusiti mobilnost. U javnim konsultacijama, komisija će pozvati sve zainteresirane da daju svoje mišljenje kako postojeći i novi mehanizmi i instrumenti mogu biti bolje iskorišteni za promociju mobilnosti mladih te kako razni nivoi javne vlasti - EU, nacionalni, lokalni, regionalni - skupa sa ostalim akterima mogu biti uključeni.

Obim zelene knjige je širok: cilja da riješi situaciju svih mladih ljudi u različitim okvirima učenja - u školi, na fakultetu, postdiplomskom i doktoratskom nivou , kao i pri stažerskom, pripravničkom, volonterskom radu , razmjeni studenata ili profesionalnim treninzima unutar ili van EU.