{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako mlade učiniti mobilnijima?

S
9.7.2009. u 13:00
0
0
Kako mlade učiniti mobilnijima?
0
Kako mlade učiniti mobilnijima?
Evropska komisija pripremila je tzv. Zelenu knjigu kojom želi osmisliti što bolje programe prekograničnog obrazovanja mladih i njihovu veću mobilnost. Ovom zelenom knjigom Evropska komisija pokreće javne konsultacije o tome kako svi mladi u Evropi mogu imati šansu da uče i studiraju u inostranstvu.
Ima dosta refleksija u političkim i stručnim krugovima o koristima mobilnog učenja , npr. odlazak u inostranstvo radi stjecanja novih vještina, njegov potencijal da doprinese evropskim strategijama za edukaciju i kvalifikaciju. Jasan konsenzus je postignut u pogledu mobilnijih prilika koje se trebaju ponuditi mladima. Vijeće EU je u novembru 2008. godine zatražilo od komisije prijedlog politike za postizanje ambicioznog plana nuđenja prilika za mobilnost svim mladima .

Svrha ove zelene knjige je da otvori debatu sa akterima i širom javnosti, tražeći njihova gledišta o tome kako sadržajno ojačati prilike mladim ljudima da imaju šansu iskusiti mobilnost. U javnim konsultacijama, komisija će pozvati sve zainteresirane da daju svoje mišljenje kako postojeći i novi mehanizmi i instrumenti mogu biti bolje iskorišteni za promociju mobilnosti mladih te kako razni nivoi javne vlasti - EU, nacionalni, lokalni, regionalni - skupa sa ostalim akterima mogu biti uključeni.

Obim zelene knjige je širok: cilja da riješi situaciju svih mladih ljudi u različitim okvirima učenja - u školi, na fakultetu, postdiplomskom i doktoratskom nivou , kao i pri stažerskom, pripravničkom, volonterskom radu , razmjeni studenata ili profesionalnim treninzima unutar ili van EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: