Ramazan u pandemiji
127

Kako mjesec posta izgleda muslimanima u Kelnu koji su porijeklom iz BiH

A. B.
Nedžad ef. Osmić (Foto: DW/M. Smajić)
Nedžad ef. Osmić (Foto: DW/M. Smajić)
Ramazan je muslimanima širom svijeta najsvetiji i najvažniji mjesec. Međutim, pandemija koronavirusa je promijenila sve društvene tokove. Tako i vjerske. Muslimani u Kelnu, porijeklom iz BiH, su se prilagodili aktuelnoj situaciji.

Nedžadu Osmiću je ovo drugi ramazan u vrijeme pandemije koronavirusa. Za razliku od proteklog ramazana, kada je zbog lockdowna, obavljanje zajedničkih molitvi u vjerskim objektima bilo zabranjeno, on je sretan da molitve može obavljati zajedno sa vjernicima.

"Nažalost danas vidimo da su mnogi umrli od posljedica koronavirusa, a mnogi imaju ozbiljne posljedice. To govori da i dalje moramo viditi računa o svom zdravlju", kazao je Nedžad ef. Osmić, imam Islamske kulturne zajednice Bošnjaka (BIKZ) u Kelnu.

Džamije su mjesta okupljanja vjernika i zajedničkih molitvi. Ta okupljanja su svedena na minimum, ali se upotreba modernih tehnologija i dalje stavlja u prvi plan. Mnogi ramazanski sadržaji poput vjerskih predavanja bit će održana putem interneta. Za vjernike je islam vjera koja se može upražnjavati u svim uslovima.

"Islam je vjera kompletnog življenja i života, za sva vremena i za sve ljude na zemlji. Postoji veliko uporište za svaku situaciju, samo vjernici treba da se obrazuju i upoznaju sa propisima vjere. Tada će im biti jasnije kako da te propise primijene u praktičnom životu i svakoj situaciji", naveo je Osmić.

Propisi za obavljanje vjerskih obreda su u vrijeme pandemije jasni. Uredno vođena evidencija svih koji ulaze u vjerski objekat, nošenje zaštitne maske i držanje odstojanja.

"Pravila su ostala ista. Mora se držati odstojanje od najmanje 1,5 metar, za vrijeme molitve se moraju nositi maske. Također moramo paziti da se poslije molitve ne ostaje u dvorištu, da se razgovara i ispija kafa. Poslije molitve se odmah ide kući, a kada se dođe u džamiju, odmah se ide na mjesto koje je označeno brojem. U džamiji imamo oko 70 mjesta", kaže Mustafa Burnić predsjednik BIKZ u Kelnu.

Ramazan je najsvetiji mjesec za muslimane širom svijeta. Pandemija je donijela nova poravila. Tradicionalni odlazak na kafu, poslije večernje molitve, ove godine izostaje.