Svijet
51

Kako je predsjednik Urugvaja nazvao predsjednicu Argentine misleći da niko ne čuje

Klix.ba
Jose Mujica i Cristina Fernandez de Kirchner (Foto: AFP)
Jose Mujica i Cristina Fernandez de Kirchner (Foto: AFP)
Predsjednik Urugvaja Jose Mujica osramotio se u četvrtak nakon omalovažavajuće primjedbe  na račun Cristine Kirchner, predsjednice Argentine, i njenog pokojnog supruga.

Mujica je uoči početka konferencije za medije, misleći da mikrofon nije uključen, kolegi prošaputao: "Ova stara vještica je gora nego onaj razroki čovjek".

List El Observador je audiosnimak objavio na svojoj internet stranici. Mujica je ovim neukusnim komentarom aludirao na predsjednicu Kirchner i njenog supruga Nestora, koji je 2010. godine iznenada preminuo od srčanog udara.

Prvi čovjek Urugvaja nije znao da je mikrofon ispred njega već uključen, a objavljeni snimak donio je toliko posjeta web-stranici dnevnog lista da je ona ubrzo pala. Nikad prije El Observador nije imao toliko posjetilaca na internetu.

Sat poslije incidenta Mujica je za list La Republica rekao da nije govorio o Argentincima, ali nije želio ništa dalje objašnjavati.

Mujica (77) je bivši pripadnik gerile, koji je na mjesto predsjednika Urugvaja došao 2010. godine. Nazivaju ga najsiromašnijim predsjednikom na svijetu. Nestor Kirchner je od 2003. do 2007. godine bio predsjednik Argentine. Na toj poziciji ga je naslijedila njegova supruga Cristina, koja je pobijedila i na izborima 2011. godine.