|

Kako je umro san srednje klase u istočnoj Evropi

Kako je umro san srednje klase u istočnoj Evropi
0
F
FENA
11.11.2009. u 12:06
3
komentara
0

dijeljenja
Kako je umro san srednje klase u istočnoj Evropi Foto: Reuters
Guardian u srijedu piše da su mlade demokratije istočne Evrope 2009. godine doživjele teško buđenje - finansijska i ekonomska kriza je potekla sa zapada, ali je najteže pogodila upravo njih.
U Americi i zapadnoj Evropi na scenu je ponovo stupila država, nacionalizovane su banke i automobilske kompanije, a milijarde su potrošene na otkup nenaplativih kredita. U istočnoj Evropi, to nije bilo moguće - države su slabe i male, a banke su u vlasništvu zapada.

Poslije obaranja komunizma, zemlje istočne i srednje Evrope su, nastavlja Guardian, bez ikakvih rezervi prigrlile zapadni model slobodnog tržišta.

Ne samo što su ušle u EU i NATO, nego su svoje banke predale velikim zapadnim igračima, zatvorile su većinu fabrika, ostatak prodale multinacionalnim kompanijama, a svoje privrede potpuno su prepustile silama globalizacije. Pogonsko gorivo njihove trke ka blagostanju bili su jeftini krediti, koji su sada presušili.

Revolucija 1989. je, podsjeća Guardian, iznjedrila dobitnike i gubitnike. U drugoj kategoriji bili su stari i siromašni, stanovnici manjih gradova i sela.

Dobitnike - obrazovane, urbane, felksibilne pripadnike mlađe generacije, kriza je najteže pogodila. S njom je, navodi Guardian, umro i san srednje klase u istočnoj Evropi, prenosi BBC.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...