{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako je umro David Kelly, vladin inspektor za masovno naoružanje?

F
13.8.2010. u 14:04
0
5
Kako je umro David Kelly, vladin inspektor za masovno naoružanje?
0
Kako je umro David Kelly, vladin inspektor za masovno naoružanje?
David Kelly (Foto: AFP)
U Velikoj Britaniji su obnovljeni pozivi da se utvrde sve činjenice u vezi sa smrću Davida Kellyja vladinog inspektora za masovno naoružanje 2003. godine.
Istraga koju je tada provedena pod vodstvom sudije Vrhovnog suda lorda Hattona došla je do zaključka da se dr. Kelly ubio tako što je presjekao vene na ruci i prethodno uzeo dozu sredstava protiv bolova.

Međutim, sada je osam vještaka sudske medicine javno reklo, u pismu upućenom listu The Times da je vrlo malo vjerovatno da je krvarenje uzrok smrti Kellyja.

Njegovo beživotno tijelo je nađeno nedaleko od kuće u kojoj je živio, neposredno pošto je objavljeno da je od njega potekla BBC-jeva vijest o načinu na koji britanska vlada koristi obavještajne podatke o iračkom oružju za masovno uništavanje.

Cijeli slučaj se dogodio uoči britanskog ulaska u rat u Iraku pod vodstvom SAD-a, i u jeku javne i parlamentarne rasprave u zemlji o tom vladinom potezu.

David Kelly je rekao jednom novinaru BBC-a da vlada tumači obavještajne podatke s terena o iračkom oružju za masovno uništavanje na način koji nije utemeljen na pouzdanim činjenicama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: