Hronologija dešavanja
162

Kako je Ukrajina pokrenula kontraofanzivu koja bi mogla biti presudna za tok rata

Fadil Hadžiabdić
Mapa: Liveuamap.com
Mapa: Liveuamap.com
Ofanziva koju ukrajinska vojska trenutno provodi u oblasti Harkova je brzinom napretka iznenadila čak i vojne stručnjake i novinare. Ova ofanziva je pokazala da je ukrajinska vojska od početka rata izrasla u silu sposobnu za uspješne velike ofanzivne akcije.
Ukrajinska vojska je na istoku zemlje u posljednjih nekoliko dana pokrenula ofanzivu koja je do sada rezultirala oslobađanjem tri grada sa po više od 20.000 stanovnika.

Oslobođeni su gradovi Balaklija sa populacijom od više od 27.000, Izjum 46.653 i Kupjansk 27.584 stanovnika. Kupjansk je posebno značajan sa strateške tačke jer je važno željezničko čvorište preko kojeg se snabdijevala ruska vojska u Donbasu.

Nakon što je Rusija u februaru izvršila invaziju, u Ukrajini je započela velika operacija obuke novih mladića i djevojka za službu u vojsci. Obuka je uz mnoštvo instruktora iz zapadnih zemalja uključivala i korištenje zapadnih borbenih sistema koji su isporučeni ukrajinskim snagama.

Pristizanje sistema Himars

Pristizanje sistema Himars je omogućilo Ukrajincima da sa sigurne udaljenosti precizno gađaju ključna ruska skladišta oružja, što je sa druge strane tjeralo ruske trupe da skladišta pomjeraju dublje u pozadinu i time produžuju logistički lanac.

Ruske trupe u Ukrajini su se našle i u velikom problemu sa količinom raspoloživog ljudstva, ali i sa levelom obučenosti i morala preostalih vojnika. Posljednji veći uspjeh Rusa u Ukrajini je bilo zauzimanje gradova Sjeverodonjecka i Lisičanska, a to je plaćeno ogromnim gubicima u najboljim trupama koje je Rusija imala.

Ukrajinskim trupama koje učestvuju u operaciji u Harkovu komanduje general-pukovnik Oleksandar Serski. Serski se već u ratu iskazao u uspješnoj odbrani Kijeva u prvim danima rata, a za te zasluge je od predsjednika Zelenskog dobio najveće ukrajinsko priznanje, Heroj Ukrajine.

Oslobađanje oblasti Harkova, počelo je zapravo ofanzivom na drugom kraju Ukrajine. Krajem augusta, započela je dugo najavljivana ukrajinska ofanziva u regiji Hersona, te se probijene dugo utvrđivane ruske linije i izvršen napredak od nekoliko desetina kilometara. Osim toga u regiji Hersona se ruske trupe nalaze u svojevrsnoj klopci jer su zahvaljujući preciznim napadima Himarsa uništeni mostovi te je ruskoj vojsci teško da prebaci dovoljno količine materijalno-tehničkih sredstava u ovu regiju.

Foto: Liveuamap.com
Foto: Liveuamap.com

Također, u regiji Hersona je ruska protivzračna odbrana prilično onesposobljena što je omogućilo ukrajinskoj avijaciji da bude aktivna. Ovdje su odigrale ulogu i američke protivradarske rakete AG-88 HAARM za koje su posebno bili prilagođeni ukrajinski Migovi.

Za zaustavljanje ukrajinske ofanzive na Herson, Rusija je izvršila koncentraciju trupa u ovoj regiji što je oslabilo njene položaje na drugim tačkama, što je uveliko olakšalo posao za Ukrajince.

Ruski problemi s ljudstvom

Ukrajinski prodor u regiji Harkova u mnogome je podsjetio na način kako su azerbejdžanske trupe oslobodile velike dijelove Nagorno Karabaha. Mehanizovano-oklopne trupe su nakon što su probile prve linije odbrane napredovale duboku u pozadinu izbjegavajući tvrde tačke odbrane, ali zauzimajući ključne komunikacije i prekidajući veze. Rusija sa druge strane zbog problema sa ljudstvom nije imala dovoljno pozadinskih snaga koje bi zaustavile ove prodore.

U svojim prodorima ukrajinske snage su koristile donirane tenkove T-72M iz Poljske, ali i raznih verzije oklopnih vozila pješadije koje su donirale zapadne države prije svega SAD, Velika Britanija i Francuska. Uz trupe koje su napredovale nalazile su se i mobilni protivavionski sistemi koji su osiguravali nebo od ruskih aviona. Ruskoj avijaciji djelovanje je bilo otežano i zbog toga što se stanje na frontu tako brzo mijenja da ni sami nisu sigurni gdje se nalaze njihove trupe.

Brzina kolapsa ruske odbrane na čitavom dijelu fronta je pokazala da su trupe na prvoj liniji bile jedine sposobne za borbu, a da je pozadina bila ispražnjena. Naravno ovako brz prodor ukrajinskih trupa je slomio i moral ruske vojske, a sa ukrajinske snage su se pojavile tvrdnje da imaju problema sa zbrinjavanjem svih ratnih zarobljenika. U gradovima su zarobljene i ogromne količine municije, ali i oklopnih vozila.

Prema pojedinim izvještajima ukrajinska vojska se već nalazi na ulazu u Lisičansk i Sjeverodonjeck, a gubitak ovih mjesta bi bio strahovit udarac za ruski moral i propagandu. Već sada u svega par dana izgubili su teritorije koje su osvajane više mjeseci, a ukrajinska vojska još uvijek ne pokazuje znakove značajnijeg zamora.

Panika u ruskim redovima

Također, pojavile su se informacije da je ukrajinska vojska zauzela aerodrom u blizini Donjecka, što bi bio najveći uspjeh za Ukrajinu na ovom dijelu fronta još od gubitka aerodroma nakon herojskog otpora njegovih branitelja u januaru 2015. godine.

Postavlja se pitanje gdje i kojim snagama Rusija može zaustaviti napredovanje Oružanih snaga Ukrajine. Sigurno je da će trupe koje vrše ofanzivne operacije u jednom trenutku trebati predah, ali čini se da u ruskim redovima vlada poptuna panika. Ruski zvaničnik u okupiranom dijelu ukrajinske regije Harkov Vitalij Gančev pozvao je na evakuaciju "kako bi spasili živote". Rusija je započela i evakuacija službenika iz grada Vovočanska na krajnjem sjeveru regije Harkova.

Kao jedna od opcija se vidi angažovanje početkom augusta formiranog Trećeg armijskog korpusa ruske vojske, ali ova jedinica prema procjenama ima tek oko 5.500 vojnika koji još uvijek nisu iskušani u borbenim dejstvima.

Ofanziva na Herson iako usporena još uvijek nije okončana, a nad Rusima visi mač moguće ukrajinske ofanzive u regiji Zaporožja. Osim toga i dalje se vrši obuka za više hiljada ukrajinskih vojnika, od kojih se dio nalazi u Velikoj Britaniji.

U Ukrajinu bi u narednim sedmicama i mjesecima trebali stići i protivzračni sistemi IRIS-T i NASMAS iz Njemačke i Norveške koji će dodatno pojačati odbranu od avionskih i raketnih napada. Primjetno je i da postojeći protivzračni sistemi pokazuju veću efikasnost te je sve više prijava o presretnutim ruskim raketama.

Trenutna dešavanja u Ukrajini se najbolje mogu opisati citatom Winstona Churcilla iz novembra 1942. godine: "Ovo nije kraj. Nije čak ni početak kraja, ali je možda kraj početka". Ukrajina je pokazala da su njene snage sposobne u jako kratom periodu osloboditi ogromne teritorije, ali za pobjedu u ratu potrebno je još puno oružja, obuke i pobjeda.