PVO na zadatku
132

Kako je Izrael preživio jedan od najvećih napada: Višeslojna odbrana odigrala je veliku ulogu

V. K.
Presretanje raketa i letjelica na nebu iznad Izraela (Foto: EPA-EFE)
Presretanje raketa i letjelica na nebu iznad Izraela (Foto: EPA-EFE)
Stotine bespilotnih letjelica, krstarećih i drugih projektila koje je Iran u subotu navečer ispalio prema Izraelu, ukoliko se sagleda učinak, osim proizvedenog straha od širenja sukoba, nisu imali značajan efekat na brojne vojne ciljeve u Izraelu.

Napad Irana na Izrael vjerovatno je u posljednjih nekoliko decenija jedan do najvećih napada koje je jedna država izvela na drugu, ali sudeći prema izvještajima dan nakon početka sukoba šteta koja je prijavljena je minimalna.

Iako su izraelski, jordanski, britanski i američki avioni oborili brojne letjelice i rakete daleko od granice Izraela, važnu ulogu u odbrani odigrala je i izraelska višeslojna protivzračna odbrana koja je, pokazalo se na ovom primjeru, izdržala jedan od najvećih testova u posljednjih nekoliko godina.

Osim već od ranije poznate Željezne kupole, Izrael u svom sistemu odbrane ima i nekoliko drugih sistema koji mu pomažu da presreće rakete i druge vrste prijetnji.

Svi ti sistemi odigrali su važnu ulogu i u jučerašnjem napadu koji je koordiniran kako iz Irana tako i iz Libana, Iraka, Jemena i Sirije.

Jedan od tih sistema je i "Strijela" koji je Izrael razvio u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Strijela je dizajnirana za presretanja raketa dugog dometa, uključujući i tipove balističkih raketa koje je Iran lansirao u subotu. Strijela, koja djeluje izvan atmosfere, korištena je i za presretanje projektila dugog dometa koje su lansirali Huti sa položaja u Jemenu"

Drugi sistem koji je Izrael koristio i u subotu je i "Davidova praćka".

"On je sposoban da presreće rakete koje se prema Izraelu ispale iz Irana, Sirije i Libana", naveli su iz IDF-a.

Treći sistem koji Izrael upotrebljava je Patriot koji je ujedno i najstariji član izraelskog odbrambenog sistema.

"Korišten je još tokom Prvog zaljevskog rata 1991. godine za presretanje projektila iz Iraka. Patriot se sada koristi za obaranje aviona, ali i bespilotnih letjelica", navodi se.

Posljednji u sistemu koji se koristi za odbranu Izraela je već šire poznata Željezna kupia.

"Specijalizovana je za obaranje raketa kratkog dometa. Željezna kupila je do sada presrela hiljade raketa otkako je aktivirana početkom prošle decenije. Izraelska vojska navela je kako Željezna kupola ima stopu uspješnosti od preko 90 posto", piše Associated Press.