Heroji u uniformama
3

Kako je herojskom intervencijom spriječena veća tragedija u Baltimoreu: Sekunde odlučivale

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Policajci heroji uspjeli su blokirati sav promet s baltimorskog mosta Francis Scott Key Bridge sa samo nekoliko sekundi prije nego što se masivni kontejnerski brod zabio u njega.

"Zaustavite sav saobraćaj na mostu Key", rekao je jedan dispečer hitne službe policajcima oko 1:30 ujutro u utorak, prema policijskom radijskom izvještaju.

"Približava se brod koji je upravo izgubio upravljanje".

Dva policajca koja su se zatekla u blizini reagirala su i smjestila se na oba kraja mosta zaustavljajući automobile da prijeđu dok je teretni brod Dali od 130.000 tona bez kontrole jurio prema mostu nakon što je ostao bez struje, piše The New York Post.

Policajci su primijetili da je ekipa za popravku rupa još uvijek na mostu, očito na pauzi za obrok.

Ali prije nego što su ih uspjeli upozoriti, Dali se sudario s potpornom gredom na sredini rijeke Patapsco - uzrokujući da se cijeli most sruši u roku od nekoliko sekundi bacivši osam radnika u vodu.

Bilo je potrebno oko 90 sekundi da se most sruši nakon prvog poziva posade Dali, dajući policajcima samo nekoliko trenutaka da zaustave saobraćaj.

Guverner Marylanda Wes Moore pohvalio je policajce za njihovu brzu obavljenost u osiguravanju da nijedno vozilo ne putuje mostom kada je pao.

"Bez sumnje su sinoć spasili brojne živote", rekao je Moore tokom brifinga za novinare u utorak.

Izvještaj službenika transporta Marylanda također je potvrdio da nije bilo vozila koja su vozila mostom u vrijeme incidenta. Dvojica radnika na mostu su spašena, jedan je hospitaliziran, a drugi je odbio liječenje.

Jedan od prvih službenika hitne pomoći na mjestu događaja rekao je za The Post da je nepovrijeđeni muškarac, čije ime još nije javno imenovano, bio potresen i samo je želio ići kući.

Foto: NYP
Foto: NYP

MV Dali, kontejnerski brod koji plovi pod zastavom Singapura, "izgubio je pogon" dok je napuštao luku Baltimore nakon 1:00 ujutro, u koje vrijeme su članovi posade upozorili službenike na mogući sudar, prema izvještaju Ministarstva Agencije za sigurnost infrastrukture kibernetičke sigurnost koje je dobio ABC News .

Dužnosnici u Singapuru potvrdili su da su na brodu bila 22 indijska člana posade i dva lokalna lučka pilota. Svi članovi posade su sigurni.

Dužnosnici su rekli da su se svjetla na brodu Dali iznenada ugasila oko 1:25 ujutro, a na snimci incidenta vidi se crni dim koji kulja iz brodskog dimnjaka. Minutu kasnije, u 1:26 ujutro, činilo se da brod skreće jer su mu se svjetla ponovno ugasila prije nego što je minutu kasnije udario u potporu mosta.