SAD
0

Kako je desetogodišnjak ubio oca

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
"Samo pošaljite doktora. Molim vas požurite! On umire!", očajnički je vrištao desetogodišnji dječak u slušalicu službenici na 911. Ovo se desilo nakon što je dječak počinio ubistvo u američkom Albuqueuqu, pucavši svome ocu pištoljem u potiljak. Agencija AP objavila je šokantne snimke poziva policiji.

Agencija Associated Press prenijela je šestominutni razgovor između desetogodišnjeg dječaka, koji je brutalno ubio svog oca, i službenice na 911.

Otac dječaka, Bryon Hilburn, ležao je na podu u lokvi krvi, no još uvijek je davao znake života kada je policija upala u kuću u Belenu u blizini Albuquerquea, te kobne noći 27. avgusta 2009. godine. No, 42-godišnji Hilburn je preminuo iste noći u bolnici.

Okružni tužitelj podnio je kaznenu prijavu protiv dječaka protekle sedmice. Maloljetnik, čije ime nije otkriveno, optužen je za prvostepeno ubistvo.

No, s obzirom da on ima svega deset godina, ne može mu se suditi kao punoljetnoj osobi, te je dječak vraćen majci.

Snimak razgovora dječaka s operatorom šokirao je američku javnost. Naime, dječak je nazvao 911 očajnički tražio pomoć, no kada bi ga službenica upitala za detaljnije informacije on bi počeo vrištati u slušalicu.

"Trebam doktora, moj tata umire", kazao je najprije dječak kada je pozvao 911.

No, kada ga je službenica upitala za adresu dječak se zbunio, te rekao kako će pogledati na poštanskom sandučetu dodajući da mu otac strašno krvari, te da je 'zaspao'.

Dječak postaje još nervozniji kada ga službenica pita koliko godina ima njegov otac.

"Ne znam! Dolazite i nosite ga odavde!", vrištao je desetogodišnjak.

Nakon toga, službenica je upitala dječaka može li joj reći šta se tačno desilo, na šta je dječak odgovorio da je on ubio oca u napadu ljutnje.

"Bio sam izvan sebe. Pucao sam mu u potiljak. Bio sam tako ljut na njega", kazao je dječak moleći da što prije pošalju pomoć.

U tom trenutku dječak svoju pažnju usmjerava ka sestri kojoj se nježno obraća i moli je da se smiri.

"Nemoj se brinuti", govori sestri, a zatim se ponovo obraća službenici:"Moja sestra plače... Mislim da čujem sirene."

Policajci su u kući zatekli preplašenog dječaka koji je sve vrijeme vrištao da požure i odvezu njegovog oca u bolnicu. Hilburn je preminuo istu noć, a dječak je optužen za prvostepeno ubistvo. No, s obzirom da je maloljetan on ne može biti zakonski sankcionsan.