Blagdanske fotografije
12

Kako je Božić dočekan u zemljama širom svijeta

E. Sk.
Foto: EPA
Foto: EPA
Širom svijeta danas se proslavljaja blagdan Božić, dan koji obilježava rođenje Isusa Krista. Od Australije do Amerike Božić se različito proslavlja i obilježava.

Brojni običaji vežu se za ovaj dan, a srž svakoga jeste provesti vrijeme uz porodicu i molitvu.

Tako su u Šri Lanki djeca obučena kao anđeli u Crkvi svetog Antuna. Upravo ova crkva je u uskrsnoj sedmici bila prva od tri koje su se našle na meti bombaša samoubica. U njoj su ubijene 54 osobe, a više od 300 širom zemlje.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

S druge strane, u Abu Dhabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), hodočasnik pali svijeću u Katedrali svetog Josipa, dok je u Vijetnamu fotografirana žena koja pravi selfie ispred Katedrale svetog Josipa iz 19. stoljeća.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Biskup Philippe Marsset je predvodio ponoćnu misu u crkvi Saint Germain l'Auxerrois u Parizu. Prvi put nakon više od 200 godina božićna misa nije održana u katedrali Notre Dame nakon razornog požara koji se desio u aprilu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ponoćna misa u Betlehemu i ove godine je bila posebna, jer se na ovom svetom mjestu Isus rodio. Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen suprug Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Važna poruka poslana je i iz Vatikana, gdje je papa Franjo u svojoj božićnoj misi rekao da Bog voli "čak i najgore od nas". Ovim povodom papa je poslao poruku koja će se vjerovatno tumačiti kao referenca na crkvene skandale.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Upravo na Božić u Sydneyju se pojavio mural koji je kritizirao premijera Scotta Morrisona zbog odlaska na godišnji odmor na Havaje u vrijeme kada Australijom haraju veliki požari.