Stanovništvo se ne predaje
0

FOTO / Kako izgleda Japan pet mjeseci nakon katastrofe?

Sarajevo-x.com
Nekoliko fotografija objavljenih ranije su pokazatelj devastirajuće moći cunamija koji je odnio hiljade života i načinio ogromnu materijalnu štetu. Nove fotografije istih lokacija pokazuju da se stanovništvo Japana ne predaje, piše Metro.

Pet mjeseci nakon što je cunami na svom putu uništio sve što se moglo uništiti, u Japanu je ipak vidljiv napredak. Tako se na fotografijama može vidjeti da je sa jednog prenoćišta uklonjen brod kojem se zaustavio.

Također, osim broda, uklonjene su olupine, krhotine i ostaci koji su ostali u priobalnom gradu Ofsuchi.

Posljednje fotografije gradova koji su najviše pogođeni cunamijem na japanskoj sjeveroistočnoj obali pokazuju veliki napredak u rekonstrukciji. U katastrofi koja se dogodila u martu je poginulo 20.000 ljudi.

Proces čišćenja će trajati godinama, a troškovi će narasti na preko 200 milijardi eura. Do sada su već uklonjene "planine" otpada.

Fotografije glavne ulice u gradu Kesennuma su napravljene neposredno nakon cunamija koji je uništio drvene kuće. Sada je to mjesto potpuno očišćeno.

U istom gradu je uklonjen i otpad koji je okruživao veliki tanker. Tanker je sada postao interesantan prolaznicima koji ga snimaju i fotografišu.