Borba s koronavirusom
110

Kako izbjegavanje okupljanja, obustava nastave i samoizolacija mogu spasiti živote

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zašto zdravstvene vlasti širom zemlje poduzimaju rigorozne mjere u borbi protiv koronavirusa i kako one mogu pomoći u prevenciji širenja zaraze te spasiti ljudske živote, pojasnili su za Vox američki stručnjaci.

Prema epidemiologu za zarazne bolesti, Marcu Lipsitchu sa Harvarda, postoji vjerovatnoća da će od 20 do 60 posto odraslih u SAD-u biti zaraženo bolešću Covid-19.

Do sada je 80 posto oboljelih u svijetu imalo blaži oblik bolesti, ali Lipsitch kaže da je mogući scenarij smrt desetina ili stotina hiljada Amerikanaca.

Brzina kojom se širi epidemija, koja je sada prerasla u pandemiju, izuzetno utječe na posljedice koronavirusa na čitav svijet, piše Vox. Ono čega se epidemiolozi najviše plaše jeste da će zdravstveni sistemi biti zaokupljeni iznenadnom eksplozijom bolesti zbog koje je potrebno daleko više bolničkih kreveta za zaražene, čime trpe drugi pacijenti. Ovakav scenarij dovodi i do povećanja smrtnih slučajeva zbog nedostatka aparata za disanje i adekvatne zdravstvene njege.

Lipsitch ističe da se katastrofalno zatrpavanje bolnica vjerovatno može spriječiti preventivnim mjerama koje danas viđamo više - zatvaranjem škola, otkazivanjem masovnih okupljanja, radom od kuće, karantinom i izbjegavanjem gužvi.

Epidemiolozi ovu strategiju sprečavanja ogromnog širenja virusa predstavljaju kroz ovaj dijagram:

"Čak i ako ne smanjite ukupan broj slučajeva, usporavanje stope epidemije je presudno", napisao je na Twitteru Carl Bergstrom, biolog sa Univerziteta u Washingtonu na Twitter profilu.

Sve mjere društvenog sitanciranja, pojašnjava Bergstrom, koje se sada primjenjuju širom svijeta, ne odnose se na sprečavanje bolesti, već na usporavanje širenja virusa.

"Ako što više nas prati sve mjere, usporit ćemo širenje bolesti. To znači da će moja mama ili vaša mama imati bolnički krevet ako im zatreba", rekla je za Vox Emily Landon, specijalistica za zarazne bolesti i epidemiologinja sa Medicinskog univerziteta u Chicagu.

[TWITTER]1237275231783284736[/TWITTER]

Dakle, čak i ako ste mladi i zdravi, Landon ističe da je vaša dužnost da pratite mjere društvenog distanciranja kako biste spriječili širenje virusa na druge i držali epidemiju u usporenom kretanju.

"Što je više mladih i zdravih ljudi istovremeno bolesno, time će biti veći pritisak na zdravstveni sistem", rekla je Landon.

Bolnice pune pacijenata oboljelih od Covid-19, dodaje Landon, neće se samo truditi da se brinu o tim pacijentima, već će im doktori možda morati dati prednost nad drugima.

Upravo zbog toga, ostajanje kući i izbjegavanje društvenog života pomaže zdravstvenim sistemima širom svijeta da smire epidemiološku situaciju. Bolnice i ljekari već poduzimaju ono što je u njihovoj moći, a zdravstvene vlasti poduet će još rigoroznije mjere ukoliko ne budu mogli obuzdati stanovništvo da se pridržava osnovnih preventivnih mjera. Jednu od takvih mjera jučer je poduzela i Italija koja je prostor cijele zemlje stavila u izolaciju.