Svijet
0

Kako izbjeći novu plinsku krizu?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoka delegacija Evropske komisije razgovarala je u petak u Moskvi s najvišim ruskim dužnosnicima o mogućnostima da se izbjegne nova plinska kriza, koja je u januaru pogodila Stari kontinent.

"Došao sam s devet članova Evropske komisije, što je dobar znak važnosti naših odnosa i mnogobrojnih problema koje moramo riješiti kako bismo proširili naše odnose", kazao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

"Sada pregovaramo uopćeno o novom sporazumu između Rusije i EU-a", dodao je on na početku susreta s premijerom Vladimirom Putinom i ostalim ruskim dužnosnicima.

Putin je također ocijenio da je "važnost suradnje između EU-a i Rusije jako velika. Zbog toga moramo razmotriti mnogobrojna pitanja", rekao je.

"Imamo mogućnost da razmotrimo sve probleme s kojima se suočavamo u našoj suradnji, kao i one povezane sa svjetskom ekonomskom krizom", dodao je šef ruske vlade.

Barroso je već ranije razgovarao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, koji je istakao značaj energetske sigurnosti na evropskom kontinentu.