Putovali u vojni kamp
1

Kairo: Voz izletio sa šina, 19 mrtvih i više od 100 povrijeđenih

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vojni voz, koji je prevozio regrute, je izletio sa šina južno od Kaira, glavnog grada Egipta. Prema izjavama zvaničnika, najmanje 19 osoba je izgubilo poginulo, a više od 100 je povrijeđeno.

Voz je putovao ka vojnom kampu u Kairu, a sa šina je izletio u području Badrashin u blizini Gize. Još uvijek nije poznato šta je izazvalo nesreću. Prema izvještajima, u vozu se nalazilo više od 1.300 putnika, prenosi BBC.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnice. Prema izjavama očevidaca, tijela su bila razbacana oko pruge.

Egipatska željeznica ima lošu sigurnosnu historiju. U novembru prošle godine u sudaru voza i školskog autobusa je poginulo 50 djece. Ministar transporta i direktor željeznica su bili primorani dati ostavke nakon ove nesreće koja se desila oko 350 kilometara južno od Kaira. Kasnije je utvrđeno da je do nesreće došlo jer je dežurni operater za signalizaciju zaspao na radnom mjestu i nije spustio rampe na prijelazu.

Prije četiri godine, u sudaru između dva putnička voza u blizini Gize je poginulo 18 osoba, a više desetaka osoba je povrijeđeno. Također, 2002. godine jedan putnički voz je zahvatio požar. Tada su poginule 373 osobe.