Kairo: Arapska liga prihvatila sankcije protiv Sirije

F
FENA
27.11.2011. u 19:14
0
10
Kairo: Arapska liga prihvatila sankcije protiv Sirije
0
Kairo: Arapska liga prihvatila sankcije protiv Sirije Arapska liga
Arapska liga većinom glasova u nedjelju je prihvatila oštre sankcije protiv Sirije zbog obračuna sirijskih vlasti s demonstrantima a katarski ministar vanjskih poslova je upozorio da bi, ako Arapi ne uspiju obuzdati krizu, mogle intervenirati strane sile.
Katarski premijer i ministar vanjskih poslova šeik Hamad bin Jasim al-Tani ranije je rekao da Arapi žele izbjeći ponavljanje onoga što se dogodilo u Libiji gdje je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a dovela do NATO-ovih zračnih udara.

Sve što radimo usmjereno je na izbjegavanje uplitanja, rekao je i dodao da ako međunarodna zajednica ne vidi da su Arapi "ozbiljni" ne može jamčiti da će takva akcija biti izbjegnuta.

"Arapska liga je prihvatila sankcije koje uključuju zabranu putovanja za glavne sirijske dužnosnike, zamrzavanje sredstava povezanih s vladom predsjednika Bašara al-Asada, obustavu poslovanja sa centralnom sirijskom bankom i ulaganja u Siriju", rekao je šeik Hamad na pres-konferenciji.

Sankcije, za koje glasalo 19 od 22 članice Lige, na snagu će stupiti odmah, rekao je Hamad.

"Odluka treba biti provedena odmah, počevši od danas", rekao je Hamad nakon skupa Arapske lige u Kairu na kojem su Siriji uvedene sankcije zato što nije ispoštovala arapski plan za okončanje krize.


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: