Čečenski lider
89

Kadirov: Ako ne možemo naći zločinca, ubit ćemo članove njegove porodice

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Čečenski lider Ramzan Kadirov pozvao je svoje policajce da kazne članove porodice onih koji su počinili zločine. Upute je dao tokom sastanka s komandantima i šefovima jedinica ministarstva unutrašnjih poslova Čečenske Republike i Nacionalne garde.

Kadirov je rekao da je dao upute čečenskim agencijama za provođenje zakona da zadrže "ekstremnu budnost" tokom praznika, koji se u Rusiji održavaju od 1. do 8. januara.

"Naglasio sam da će svaki pokušaj nasilja nad nečijim životom utjecati na rodbinu počinitelja. Bliski rođaci moraju znati što član njihove porodice radi i snositi odgovornost za njih kao što su nas čečenski adeti stoljećima učili", kazao je Kadirov.

Čečenska opoziciona grupa 1Adat prevela je Kadirovov komentar na čečenskom jeziku izrečen tokom novogodišnjeg sastanka s dužnosnicima, rekavši da je pozvao na "krvnu osvetu" protiv rođaka onih koji počine nasilje protiv službenika za provođenje zakona u Republici Čečeniji ili turista.

"Osoba počini ubistvo i ode na slobodu bez kazne, dok ih se rodbina počinje odricati. Nikakvo odricanje neće uspjeti dok ne ubijemo nekoga iz njegove porodice i zatražimo pravo na krvnu osvetu", dodao je Kadirov.

Kadirov je i ranije pozivao na nasilje protiv svojih kritičara, uključujući "pucanje demonstrantima u glavu kao i lomljenje prstiju i čupanje jezika onima koji ga vrijeđaju."