Svijet
0

Kad se predsjednik i premijer ne vole

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dok su lideri Evropske unije brinuli za budućnost kapitalizma, dvojici najviših poljskih političara na pameti je bilo samo jedno: ko će od njih državnim avionom letjeti na samit u Bruxelles. Premijer Donald Tusk, koji baš i nije veliki obožavalac predsjednika Leha Kačinjskog, dobio je prvu rundu rezervirajući za put jedini raspoloživi državni avion.

Po slijetanju u belgijsku prijestolnicu premijer je odbio da avion pošalje nazad u Varšavu gdje je šef države nestrpljivo čekao na naredni let za Belgiju. Kako se avion nije pojavio, predsjednik Kačinjski je morao da iznajmi drugu letjelicu, piše Times u četvrtak.

Ali to nije sve, nastavlja list.

Kada je ljutiti poljski predsjednik konačno stigao na samit, shvatio je da nema gdje da sjedne. U dvije fotelje predviđene za poljske lidere sjeli su premijer Tusk, koji je insistirao da je on zvanični predstavnik zemlje, i njegov ministar finansija. Kako je malo falilo da izbije tuča, ministar je ustupio mjesto svom predsjedniku rekavši da su svi oni džentlmeni i da neće dozvoliti da dođe do batina.

I dok poljski mediji ponašanje najviđenijih ljudi u zemlji porede s dječijom svađom oko igračaka, posmatrači u Evropskoj uniji kažu da će prepirke, poput ove u Bruxellesu, samo potkopati ugled Poljske u Evropi i svijetu, piše Times.