Svijet
0

Kacin: Pozitivan izvještaj o približvanju Srbije Evropskoj unijii

FENA
Povjerenik Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin najavio je u petak u Beogradu da će njegov izvještaj o napretku Srbije u približavanju Evropskoj uniji, kojeg će podnijeti krajem juna, biti pozitivno, te izrazio nadu da će Srbija ispuniti svoje obveze prema Haškom sudu i uhapsiti i izručiti tom sudu Ratka Mladića.

Na konferenciji za novinare, na kraju trodnevnog posjeta Beogradu, Kacin je kazao da se nada da vlasti u Beogradu neće samo "davati velika obećanja", već da će i ispunjavati obveze u suradnji s EU, te dodao da unatoč tome što je Vlada Srbije tek nedavno formirana "u velikoj većini ministarstava postoji volja za brži napredak u približavanju EU".

"I meni osobno i Europskom parlamentu bilo bi drago da bude što manje oscilacija u pregovorima, da se ne dogodi da Srbija krene naprijed, a onda zastane i bude u 'dubokom zamrzavanju'. To ne bi bilo dobro za Srbiju i građane Srbije", poručio je Kacin, posebno naglasivši obveze Srbije prema Haškom sudu, uz ocjenu da je svijest o zločinima veća u drugim državama nastalima raspadom SFRJ, nego što je ona u Srbiji.

"Srpska javnost i, prije svega Skupština Srbije, može se izjasniti o genocidu u Srebrenici. Poslije toga bi sve bilo lakše", kazao je Kacin i dodao da Srbija mora uhititi Ratka Mladića "radi sebe i svog kredibiliteta".

Tijekom trodnevnog boravka u Beogradu Kacin je razgovarao sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, potpredsjednikom Vlade Božidarom Ðelićem, brojnim ministrima i predsjednicima nekih parlamentarnih stranaka.

Prvo Izvješće o napretku Srbije u procesu demokratizacije i gospodarskih reformi Kacin će podnijeti 26. lipnja Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta, a o njemu će se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta glasati, kako je najavio, najvjerojatnije u listopadu.