|

Kacin: Nema parafiranja sporazuma s EU bez pozitivne ocjene Carle del Ponte

Kacin: Nema parafiranja sporazuma s EU bez pozitivne ocjene Carle del Ponte
0
F
FENA
19.10.2007. u 12:31
0
komentara
0

dijeljenja
Kacin: Nema parafiranja sporazuma s EU bez pozitivne ocjene Carle del Ponte
Neće biti parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s Europskom unijom (EU) dok glavna haška tužiteljica Carla del Ponte ne da apsolutno pozitivnu ocjenu suradnje Srbije sa Haškim sudom, izjavio je u petak izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u intervjuu beogradskom "Blicu".
"Došao je trenutak istine. Srbija je ta koja se mora konačno odlučiti hoće li u EU", kazao je Kacin dodajući da će europski povjerenik za proširenje EU Olli Rehn odluku o parafiranju Sporazuma, dobije li pozitivnu ocjenu suradnje nakon posjeta Carle del Ponte 25. listopada Beogradu, donijeti istoga dana.

"Srbija mora dokazati da potpuno surađuje s Haškim sudom. To znaci - haaški bjegunci u Haag, a gdje bi drugdje", kaže Kacin, dodajući da odluka o odlaganju parafiranja Sporazuma "nije poigravanje sa Srbijom". Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju također je rekao da ne prihvaća da je Srbija nemoćna u potrazi za haškim bjeguncima, kao i da "ne postoje tajne namjere EU" te da "to nema veze s Kosovom ili bilo s čim drugim, osim suradnjom s Haškim sudom".

Nakon nedavnog posjeta glavne haške tužiteljice Beogradu, predstavnici vlasti su u više navrata tvrdili da Srbija čini sve kako bi locirala i uhitila odbjegle haške optuženike, a Vlada Srbije raspisala je nedavno i milijun eura novčane nagrade za informacije koje bi dovele do uhićenja Ratka Mladica, te po 250 tisuća eura za Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.

O tome što konkretno poduzimaju u potrazi za bjeguncima prije nekoliko dana su osobno europske dužnosnike izvijestili koordinatori Akcijskog plana za okončanje suradnje s Haaškim sudom, tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i Rasim Ljajić, te ministar pravosuđa Dušan Petrović, koji su na poziv Jelka Kacina otišli u Bruxelles i sastali se s europskim dužnosnicima.

I Ministarstvo obrane Srbije, kako je priopćeno, do danas je pretreslo na desetine vojnih objekata diljem Srbije - posljednje u četvrtak, u Pančevu i Zrenjaninu - ali dosad nisu nađeni tragovi koji bi ukazali da se itko od haških bjegunaca krio u njima.

Carla del Ponte u dvodnevni posjet Beogradu dolazi u četvrtak kako bi procijenila napredak suradnje Srbije s Haškim sudom, o čemu će potom obavijestiti europskog povjerenika za proširenje EU Ollija Rehna.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.