Svijet
0

Kacin: Nema parafiranja sporazuma s EU bez pozitivne ocjene Carle del Ponte

FENA
Neće biti parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s Europskom unijom (EU) dok glavna haška tužiteljica Carla del Ponte ne da apsolutno pozitivnu ocjenu suradnje Srbije sa Haškim sudom, izjavio je u petak izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u intervjuu beogradskom "Blicu".

"Došao je trenutak istine. Srbija je ta koja se mora konačno odlučiti hoće li u EU", kazao je Kacin dodajući da će europski povjerenik za proširenje EU Olli Rehn odluku o parafiranju Sporazuma, dobije li pozitivnu ocjenu suradnje nakon posjeta Carle del Ponte 25. listopada Beogradu, donijeti istoga dana.

"Srbija mora dokazati da potpuno surađuje s Haškim sudom. To znaci - haaški bjegunci u Haag, a gdje bi drugdje", kaže Kacin, dodajući da odluka o odlaganju parafiranja Sporazuma "nije poigravanje sa Srbijom". Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju također je rekao da ne prihvaća da je Srbija nemoćna u potrazi za haškim bjeguncima, kao i da "ne postoje tajne namjere EU" te da "to nema veze s Kosovom ili bilo s čim drugim, osim suradnjom s Haškim sudom".

Nakon nedavnog posjeta glavne haške tužiteljice Beogradu, predstavnici vlasti su u više navrata tvrdili da Srbija čini sve kako bi locirala i uhitila odbjegle haške optuženike, a Vlada Srbije raspisala je nedavno i milijun eura novčane nagrade za informacije koje bi dovele do uhićenja Ratka Mladica, te po 250 tisuća eura za Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.

O tome što konkretno poduzimaju u potrazi za bjeguncima prije nekoliko dana su osobno europske dužnosnike izvijestili koordinatori Akcijskog plana za okončanje suradnje s Haaškim sudom, tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i Rasim Ljajić, te ministar pravosuđa Dušan Petrović, koji su na poziv Jelka Kacina otišli u Bruxelles i sastali se s europskim dužnosnicima.

I Ministarstvo obrane Srbije, kako je priopćeno, do danas je pretreslo na desetine vojnih objekata diljem Srbije - posljednje u četvrtak, u Pančevu i Zrenjaninu - ali dosad nisu nađeni tragovi koji bi ukazali da se itko od haških bjegunaca krio u njima.

Carla del Ponte u dvodnevni posjet Beogradu dolazi u četvrtak kako bi procijenila napredak suradnje Srbije s Haškim sudom, o čemu će potom obavijestiti europskog povjerenika za proširenje EU Ollija Rehna.