U znak odmazde protiv filma
5

Kabul: Žena bombaš se raznijela u minibusu punom stranaca

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U blizini Kabula, glavnog grada Afganistana, izvšen je bombaški napad na minibus koji je prevozio strane radnike.

U napadu bombaša samoubice je poginulo 12 osoba, uključujući i devet stranaca. Napad se desio na prometnoj cesti koja vodi ka aerodromu.

Odgovornost za napad je preuzela afganistanska pobunjenička grupa Hezb-e-Islami. Prema nekim naznakama, napad je organizovan u znak odmazde zbog filma koji ismijava poslanika Muhameda.

"Žena opasana eksplozivom se raznijela zbog antiislamskog filma", rekao je Zubair Sediqqi, glasnogovornik pobunjeničke grupe.

Napad je kulminacija gnjeva izazvanog filmom "Muslimanska nevinost", koji je razljutio većinu muslimanskog svijeta i doveo do ubistva američkog ambasadora u Libiji prošle sedmice.

Hiljade demonstranata su se u ponedjeljak sukobile sa policijom. Zapaljena su mnoga vozila i bacano je kamenje na snage sigurnosti.

Ovaj samoubilački napad je prvi koji je izvršila jedna žena. Poginuli stranci su ruski i južnoafrički piloti koji rade za jednu međunarodnu dostavnu kompaniju, prenosi Reuters.

Hezb-e-Islami, što u prijevodu znači Islamska partija, je radikalna militantska grupa koja ima slične ciljeve kao i talibani kada su u pitanju stranci i vlada.