Svijet
0

Južnokorejski posrednik otputovao u Afganistan radi pregovora o oslobađanju talaca

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Vodeći južnokorejski posrednik otputovao je u četvrtak u Afganistan u pokušaju da spasi živote 22 svojih zemljaka koje drže kao taoce talibanski otmičari nakon što su militanti ubili jednog taoca.

Lokalni policijski načelnik, ipak, izjavio je da su pregovori s otmičarima složeni jer su njihovi zahtjevi nejasni.

"Jedan kaže 'zamIjenimo ih za moju rodbinu', drugi kažu 'oslobodimo žene', a treći opet žele da se nagode za novac. Oni imaju problema među sobom", izjavio je Khwaja Mohammad Sidiqi, lokalni policijski načelnik u Qarabaghu, javio je AP.

U srijedu su vlasti pronašle hicima izrešetano tijelo 42-godišnjeg Bae Hyung-kyua u oblasti Qarabagh pokrajine Ghazni, gdje su Južnokorejci oteti 19. jula. Crkveni zvaničnici izjavili su da je on ubijen na svoj rođendan.

Bae je pronađen s 10 rana od hitaca po glavi, prsima i stomaku, izjavio je policajac Abdul Rahman. Drugi afganistanski policijski zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan zbog osjetljivosti situacije, izjavio je kako su mu militanti poručili da je talac bio bolestan i nije mogao hodati te je stoga ubijen.

Otmičari "će se smatrati odgovornima za oduzimanje života korejskog državljanina", izjavio je Baek Jong-chun, vodeći predsjednički sekretar za sigurnosna pitanja, prije nego što je krenuo u Afganistan da se konsultuje s vodećim afganistanskim zvaničnicima oko toga kako da se osigura oslobađanje preostalih zatočenika.

Nakon proturječnih izvještaja u srijedu od zapadnih i afganistanskih zvaničnika kako je moguće da je osam ostalih talaca oslobođeno, južnokorejski predsjednički portpoarol Chun-Ho sun izjavio je kako se vjeruje da se 22 osobe još drže u zatočeništvu, ali da ne pate od zdravstvenih problema.

Qari Yousef Ahmadi, samoproglašeni talibanski portparol, izjavio je da je svih 22-oje talaca dobro, ali je dodao kako afganistanske vlasti ne dopuštaju južnokorejskim zvaničnicima da direktno pregovaraju s militantima.

"Zvaničnici iz Kabula tražili su od nas da im damo više vremena. Talibani ne traže novac. Mi samo želimo da zamijenimo naše zatvorenike za korejske taoce. Kada oni oslobode talibane, mi ćemo osloboditi taoce", izjavio je Ahmadi, govoreći putem telefona s nepoznate lokacije.

Chun je izjavio da je južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun razgovarao sa svojim afganistanskim kolegom Hamidom Karzaijem, ali nije objavio sadržaj njihovih razgovora.