Unatoč protivljenju vlasti
0

Južnokorejski aktivisti poslali balone s čarapama preko granice

SRNA
Aktivisti poslali balone unatoč protivljenju vlasti (Foto: AFP)
Aktivisti poslali balone unatoč protivljenju vlasti (Foto: AFP)
Južnokorejski aktivisti pustili su danas preko granice sa Sjevernom Korejom velike balone na koje su zakačeni paketi sa čarapama, iako su ih vlasti u Pjongjangu upozorile da to ne čine.

Čarape mogu da se nose tokom hladne zime, da se prodaju ili zamijene za hranu u količini koja je dovoljna za mjesec dana, izjavili su organizatori ove akcije.

Oko 1.000 pari čarapa poslato je iz južnokorejskog grada Padžu preko granice, zakačeno za pet velikih balona.

Uz svaki par čarapa stiže i letak sa "politički nesvjesnom porukom", saopštila je aktivistička grupa Mir u Sjevernoj Koreji, koja je izvela ovu akciju više puta u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Nismo zainteresovani za slanje političkih poruka ili izazivanje bilo kakvih problema na sjeveru. Samo želimo da ljudi na sjeveru imaju tople čarape na smrznutim nogama", izjavio je portparol ove grupe Sani Kim.

Aktivisti, od kojih su mnogi prebjegli iz Sjeverne Koreje, redovno šalju letke preko granice u kojima kritikuju režim u Pjongjangu i apeluju za pokretanje ustanaka kakvi su se dogodili u zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Slanje balona izaziva bijes vlasti u Pjongjangu, koje su zaprijetile da će pucati na lokacije sa kojih se puštaju baloni.
Tenzije na Korejskom poluostrvu su u porastu od kada je konzevrativna vlada u Seulu ukinula mekšu politiku prethodne liberalne vlade i zauzela oštriji stav prema Pjongjangu.

Seul je prekinuo redovne godišnje ispruke hrane i đubriva sjeveru, ali je dozvolio slanje ograničenih količina humanitarne pomoći.