Svijet
0

Južnokorejac glavni kandidat za nasljednika Annana

FENA
Šef diplomatije Južne Koreje Bank Ki Mun ima najviše šansi da postane novi generalni sekretar UN-a, pokazalo je najnovije neslužbeno izjašnjavanje u Vijeću sigurnosti, gdje se traži nasljednik Kofija Annana, kome mandat ističe 31. decembra.

Njegovi glavni konkurenti, prema istom izjašnjavanju, predstavnici su Indije, Tajlanda, Jordana i Sri Lanke, prenose zapadni mediji.

Generalni sekretar UN-a bira se na pet godina, s tim što može biti i reizabran. Za izbor je nadležno Vijeće sigurnosti, u kojem kandidat mora dobiti podršku svih pet članica s pravom veta, a njegovu odluku treba da potvrdi Generalna skupština UN-a.

Kofi Annan, kome ističe drugi mandat, sedmi je generalni sekretar u 61-godišnjoj historiji UN-a.

Većina članica svjetske organizacije smatra da, ovoga puta, u skladu s nezvaničnim sistemom rotacije, prvi čovek svjetske organizacije treba da bude iz Azije, podsjećajući da su azijske zemlje podržale predstavnike Afrike Butrosa Galija i Kofija Annana u tri prethodna uzastopna mandata.

Američki ambasador pri UN-u John Bolton izjavio je, međutim, da je od nerormalnog redoslijeda i nacionalnosti važnije da na čelu svjetske organizacije bude najkvalifikovanija ličnost.

Adamanto Vasilakis, ambasador Grčke pri UN-u, koja ovog mjeseca predsjedava u Vijeću sigurnosti, izjavio je da se intenzivno razgovara o kandidatima za generalnog sekretara i izrazio nadu da bi dogovor mogao biti postignut do kraja septembra ili početka oktobra.

Najnoviji rezultat neformalnog izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti bio je gotovo identičan onom iz augusta, što daje dobre izglede za pobjedu južnokorejskom diplomati, poznatom po velikom angažiranju u rješavanju nuklearnog spora sa Sjevernom Korejom.

Londonski "Times" danas navodi da takav razvoj događaja izaziva primjedbe ostalih kandidata koji se - prema ovom dnevniku - "privatno žale da Južna Koreja koristi svoju ekonomsku moć da nagradi zemlje koje podržavaju njenog kandidata".

Glavni konkurenti južnokorejskom šefu diplomatije su indijski diplomat angažiran u UN-u Šasi Tarur, zamjenik tajlandskog ministra vanjskih poslova Surakiart Sathirathai, ambasador Jordana pri UN-u princ Zaid el Husein i Džajanta Danapala iz Sri Lanke.

BBC, između ostalog, ističe da bi eventualnim izborom jordanskog princa na čelo UN-a prvi put došao musliman.