Novac za razvojne projekte
0

Južni Sudan očekuje veliku pozajmicu od Kine

Klix.ba
Barnaba Mariel Benjamin
Barnaba Mariel Benjamin
Zvaničnici Južnog Sudana su izjavili da je Kina pristala na davanje pozajmice od 8 milijardi dolara koji će biti iskorišteni za velike razvojne projekte.

Novac će biti iskorišten ra izgradnju puteva, mostova i telekomunikacijskih operatera, kao i za razvoj poljoprivrede i hidroelektrana. Nema naznaka o izgradnji novog naftovoda koji bi izvozio naftu iz države.

Vijesti o ovom dogovoru između dvije države su izašle u javnost nakon što se predsjednik Južnog Sudana vratio iz posjete Kini, piše BBC.

Posjeta se desila za vrijeme borbi između Sudana i Južnog Sudana oko naftnih polja u blizini pograničnog grada Hegliga.

Kina, koja veliki dio nafte uvozi iz ove dvije zemlje, želi zadržati dobre odnose sa svojim dugogodišnjim saveznikom Sudanom, ali i sa Južnim Sudanom, koji je prilikom odcijepljenja dobio veliki dio naftnih rezervi.

Od kada se Južni Sudan otcijepio, situacija između dvije zemlje je napeta, najviše zbog podjele naftnih rezervi i tačnog ucrtavanja granica.

Ministar informisanja Južnog Sudana Barnaba Mariel Benjamin je rekao da Kina želi pomoći njihovoj zemlji.

''Svi znaju da mi počinjemo od nule, ali imamo ogromne resurse. Ukoliko razvijemo sistem upravljanja tim resursima to će biti u korist naroda Južnog Sudana i regiona'', rekao je Barnaba.

Kina će finansirati Južni Sudan u toku naredne dvije godine, a sve projekte će raditi kineske firme.