Dmitrij Medvedev
0

Južna Osetija ozbiljno upozorenje drugima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Događaji u Južnoj Osetiji predstavljaju ozbiljno upozorenje stranama u drugim "zamrznutim konfliktima", izjavio je u ponedjeljak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tokom susreta s predsjednikom Moldavije Vladimirom Voronjinom u Sočiju.

"Događaji u Južnoj Osetiji pokazali su koliko opasan može biti konfliktni potencijal koji postoji u nekoliko zamrznutih sukoba", rekao je Medvedev.

"To je ozbiljno upozorenje svima, smatram da u tom kontekstu treba da prilazimo razmatranju drugih problema", rekao je ruski predsjednik na susretu s predsjednikom Moldavije, od koje se otcijepilo Pridnjestrovlje.

"Mislim da je neophodno razmotriti rješavanje pitanja Pridnjestrovlja, naročito danas, jer vidim sasvim dobre šanse da se dostigne rješavanje konflikta", istaknuo je Medvedev.

Voronjin je rekao da je Kišinjev bio uzdržanosti da ne dopusti zaoštrenje situacije.

"Otkad sam 2001. postao predsjednik, imali smo uzdržanosti da ne dopustimo nikakvo zaoštravanje, iako zamrznuti i uspavani sukob predstavlja vulkan za koji ne znamo kada će početi da izbija", rekao je predsjednik Moldavije.

"Zato je potrebno napraviti zaključke iz događaja (oko Južne Osetije), kako bismo nakupili hrabrosti da ne dopustimo slično zaoštravanje", rekao je Voronjin, izražavajući uvjerenje da će biti "uloženi svi napori da se taj konflikt riješi".

Nepriznata Pridnjestrovska Moldavska Republika formirana je na desnoj obali Dnjestra, između Moldavije i Ukrajine, poslije raspada Sovjetskog saveza i referenduma o nezavisnosti u decembru 1991. godine, na teritoriji na kojoj živi približno po trećina Rusa, Ukrajinaca i Moldavaca.

Poslije oružanih sukoba u martu 1992. godine, u julu su u Moskvi predsjednici Rusije i Moldavije, u prisustvu pridnjestrovskih funkcionera, potpisali Sporazum o principima mirnog rješenja oružanog sukoba.

Moldavija nudi Pridnjestrovlju status posebne teritorijalne autonomije kao neodvojivog dijela zemlje; Rusija rešenje vidi u federativnoj Moldaviji a više od 97 posto stanovnika Pridnjestrovlja 17. setpembra 2006. godine na referendumu se izjasnilo za nezavisnost i naknadno ujedinjenje s Rusijom.

Proces mirnog rješavanja od 1993. godine vodi se u okviru grupe "5+2" (Moldavija, Pridnjestrovlje, Rusija, Ukrajina i OSCE i posmatrači iz SAD-a i Evropske unije), a pregovori su došli u ćorsokak 2003. nakon odbijanja Voronjina da potpiše plan o federalizaciji Moldavije čiji je autor bio aktuelni ruski ministar za regionalni razvoj Dmitrij Kozak.

Pregovori su bili obnovljeni u aprilu 2004. i ponovo prekinuti februara 2006. nakon što ih je napustila moldavska delegacija, optuživši Tiraspolj za nepopustljivost. Prvi put nakon sedmogodišnje pauze, 11. aprila ove godine sreli su se Voronjin i predsjednik otcijepljenog Pridnjestrovlja Igor Smirnov, kada je dogovoreno da se obnove redovni kontakti s ciljem da se obnovi pregovarački proces.

U intervjuu austrijskom listu Der Standard, prenosi Tanjug, Voronjin je u junu izjavio da je "optimistički raspoložen" u vezi s mogućnošću rješavanja pridnjestrovskog konflikta.